Затлъстяването е често срещано при жените в репродуктивна възраст. То води до нарушения в продължителността и редовността на менструалния цикъл, както и до безплодие. Това се дължи на нарушенията в нормалното протичане на овулацията и засягането на ендометриума. Негативното влияние на затлъстяването върху репродуктивното здраве при жените се наблюдава най-съществено при отделянето и узряването на яйцеклетките, развитието на ембриона след оплождане и възможностите за вгнездяване на оплодената яйцеклетка. Друг аспект, свързан със затлъстяването, е и синдромът на поликистозните яйчници, при който се наблюдава инсулинова резистентност и високи нива на инсулин. Те, от своя страна, стимулират производството на мъжките полови хормони - андрогени от яйчниците.

 Освен това, високите нива на триглицеридите и мастните киселини, които са свързани със затлъстяването и инсулиновата резистентност, могат също да са причина за повишени серумни концентрации на андрогените при засегнатите пациентки. При жените със затлъстяване се наблюдават ниски нива на глобулина, свързващ половите хормони - SHBG, повишени нива на мъжките полови хормони, естрогена и инсулина. Андрогените се преобразуват в естрогени в периферните тъкани поради повишеното количество мастна тъкан. Покачването на серумните концентрации на естрогените води до отрицателна обратна връзка в оста хипоталамус-хипофиза-яйчници. По този начин се увеличава секрецията на лутеинизиращия хормон - LH, което е причина за овулаторна дисфункция и нарушения в менструалния цикъл.

При пациентки със затлъстяване се наблюдава преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв и удължаване на продължителността на менструалния цикъл. В резултат на това менструацията става нередовна, често липсва овулация. Лептинът е хормон, който осигурява контрола на телесното тегло, но неговите нива в кръвта са пряко свързани с количеството мастна тъкан. Лептиновата резистентност води до чувство за глад и по-често хранене, въпреки че в тялото вече има достатъчно складирани мазнини. Промените в концентрациите на лептина нарушават развитието на яйчниковите фоликули, възпрепятстват нормалното протичане на овулацията и узряването на яйцеклетките. Освен това, нарушенията в нивата на този хормон влияят и на синтезата на стероидни хормони , което директно уврежда развитието на ембриона. Лептинът влияе и на способността на ендометриума да осигури подходящата среда за развитие на оплодената яйцеклетка, както и за нейното вгнездяване, предаде puls.bg.