Гърдите сa в различни форми и размери, но има едно общо нещо между тях: те са уникални за хората. Повече от 5000 вида бозайници обитават тази планета. И все пак хомо сапиенс са единствените форми на живот с постоянни гърди. Някои може да нарекат тази човешка аномалия секси, но тя повдига и въпроса: Защо човешките и особено женските гърди са толкова големи? Дали не са еволюционна грешка?

Всеки друг бозайник развива временни гърди по време на овулация или кърмене. По принцип тяхната цел е да произвеждат мляко. Така че след като млякото изчезне, и гърдите изчезват. Но това не е така при жените, чиито гърди се образуват по време на пубертета, а не по време на бременност. Така че в някакъв момент от нашата еволюция нещо се e променило. Но защо?

През 1987 г. биологът Тим Каро изследва седем съществуващи теории по този въпрос. Едната е, че гърдите позволяват на новородените да сучат, опрени на майката, което й осигурява по-голяма подвижност и й дава възможност да изпълнява няколко задачи едновременно. Но това не обяснява защо гърдите все пак остават големи, след като етапът на кърмене приключи.

Снимка 653652

Може би най-популярната идея е предложена за първи път от Чарлз Дарвин и по-късно изследвана от зоолога Дезмънд Морис в книгата му от 1967 г. "Голата маймуна". В него Морис предполага, че гърдите са еволюирали като сексуален символ, за да заменят подутата задна част на други женски примати по време на овулация.

След като нашите предци започват да ходят изправени, половите органи вече не са толкова очевидни за забелязване. Така че мъжете не са имали очевиден начин да разберат кога женската е полово зряла, което се променя с порастването на гърдите. Тази теория звучи логично що се отнася до факта защо женските гърди започват да растат именно по време на пубертета, но все още не може да обясни защо остават след менопаузата.

Снимка 653649

Ако разгледаме по-отблизо човешките гърди, най-съществената разлика е, че те съдържат повече мазнини от тези на другите женски бозайници. Мазнината изпълва гръдната тъкан, придавайки й форма. Човешките гърди всъщност могат да станат толкова големи, че да причинят сериозни болки в гърба. Ето защо много жени намаляват гърдите си. Повече от 61 000 жени са се подложили на операция за намалява не гърдите през 2016 г. само в САЩ, пише IFL Science.

Гърдите понякога се оказват и животозастрашаващи. Ракът на гърдата е причина номер едно за смъртни случаи при жените по света. Той засяга приблизително 1.5 милиона жени всяка година и убива около 570 000 от тях през 2015 г. Освен това според учените ракът на гърдата не е често срещан сред другите примати. Това може да се дължи на факта, че рискът от рак се увеличава с възрастта, а други примати не живеят достатъчно дълго, за да развият рак на гърдата. Или може би има нещо общо със самата постоянна гръдна тъкан.

Снимка 653651

Ракът се среща по-често при бързо деляща се тъкан. Всеки път, когато клетките се раждат и умират, има възможност в рамките на клетъчния цикъл да се правят грешки при възстановяването на ДНК. А клетка с грешки може да се превърне в ракова клетка. Гръдната тъкан се дели с бързи темпове, така че има по-голяма възможност за грешки. Това обяснява и защо премахването на двете гърди намалява риска от рак на гърдата при жената с поне 95%.

Разбира се, гърдите са утвърдили своето място в човешката култура и общество. Те могат да накарат жените да се почувстват желани и освободени. И са помогнали за изграждането на цели империи, базирани просто на тяхната сила да привличат. Изглежда, за добро или лошо, човешките гърди са тук, за да останат.

 

Източник: Lifestyle.bg