Жените се оказват по-добри шефове от мъжете, според проучване, което изследва уменията на двата пола. Въпреки, че статистиката показва друго - по-малко от лидерите в световен план са от нежния пол. 

Последното проучване е водено от Крис Брат, който е професор по стратегическо управление в университета МакМастър, и Грегори МакКуийн, старши изпълнителен декан в университета по медицина в Аризона ATSU.

Според друго проучване, публикувано в списание Personality and Social Psychology Bulletin, специалистите от университета Бокони в Милано  показват, че когато мъжете искали повече пари от мениджър жена, са се чувствали по-уязвими. Освен това господата проявявали агресивност при опитите си да си завишат евентуалната заплата.

Ако шефът е мъж, изискванията на господата се занижавали с почти 5000 долара за година. В този случай при последващия тест на италианските учени мъжете почти не проявявали признаци на дискомфорт или страх.

Ето и пет умения, в които по-добри са жените:

По-добри в общуването

Факт е, че жените са по- добри слушатели от мъжете, а това е точно това умение, което е от най- голямо значение при ръководенето на екип и при работа с клиенти. Това е резултат от ориентацията на жените да са по- отворени към дискусии, а при мъжете е точно обратното- те искат стъпят в действие по- бързо, комуникират по- скоро чрез действия, отколкото чрез разговори.

Защо изслушването е важно умение за всеки: Служителите искат да бъдат изслушани, а клиентите искат всеки да разбира желанията им и да разрешава проблемите им. Ако си по- добър в комуникацията, ще имаш по- здрави връзки, изградени върху доверието.

По-добри в изграждането на единен екип

Женит са по- добри в постигането на консенсус и в повечето случаи нямат нуждата да наставляват всеки какво трябва да прави, както е при мъжете.

Защо изграждането на единен екип е важно за всеки: В книгата си “ The Fall of the Alphas“ Дана Арди показва как доминираращият и авторитетен мъж бива заменен от по- близък и по- отворен към съвместна работа лидер. Авторката казва,че най- добрите шефове са тези ,които знаят да ръководят чрез отвореност към предложения,а не чрез пряка сила и съревнование.

Имат по-силни бизнес принципи

Брат и МакКуийн откриват, че жените, които са по- ефективни лидери “ разбират и обмислят правата на другите в постигането на справедливост“.

Защо принципите за важни за всеки:  Управлението на малък бизнес е  място на принципи и нравствени избори. Когато са изправени на ръба, голяма част от собствениците вземат грешните решения и пренебрегват собствениците си принципи и в повечето случаи законни стандарти. Силният морал ще ти помогне в бизнес ръководенето да се справяш с подобни предизвикателства.

Те са по-търпеливи

Жените са много по- търпеливи с работниците си от мъжете. При тях е по- малко вероятно да си правят прибързано заключения или прибързани решения, с които да действат по- бързо. От проучване,организирано от myHermes, става ясно,че жените са склонни да чакат по- дълго, за да постигнат желания резултат.

Защо търпението е важно умение за всеки: За истински просперитет в бизнеса се искат от седем до 10 години. Печелившите са тези, които са по- търпеливи и действат, когато е най-подходяша. Това доказано води до успех, малките стъпки са ключът към реализирането на целите.