Домашни животни като прасета, кокошки, патици, че дори и зайци се отглеждат по селата от много години и за повечето хора, имали досег до тях, те са нещо добре познато.

Но всъщност има много неща, които не знаем за тях, просто защото и през ум не ни е минавало да се замислим или поинтересуваме. Като например каква е продължителността на живота на домашната кокошка. Или пък тази на прасето.

Домашните прасета са известни с това, че са достъпни, лоялни и изключително интелигентни животни.

Снимка 659680

Домашните прасета са големи представители на чифтокопитните животни и някои от характеристиките, с които се различават от дивите прасета, са, че са значително по-големи, но и по-бавни. Прасетата, които не се отглеждат в във свинеферми, прекарват активното си време в игри и слънчеви бани.

Тези животни притежават изключително силно развито обоняние, което им е от ползва, когато опознават заобикалящата ги среда. Всъщност представители на домашните прасета се срещат навсякъде по света с изключение на Антарктида, просто защото хабитатът им трябва да е с умерени климатични условия.

Снимка 659678

Някои от поведенчески им модели напомнят на тези на говедата и овцете, но всъщност поведението им прилича много повече на това на кучетата и хората, пишат от Animalia. И вероятно всеки се е питал защо прасетата обичат толкова много калта? Тази любов си има добро обяснение - чрез калта прасетата се предпазват от силните UV лъчи, а чрез въргалянето в нея се охлаждат и премахват различни паразити от кожата си.

Домашните прасета са моногамни, а бременността им трае 114 дни. Интересното е, че се смята, че процесът по опитомяването на прасетата е започнал преди около 10 000 години в районите на Анадола и централен Китай.

Снимка 659679

Също интересен факт е, че прасетата са изключително интелигентни и могат да научват различни трикове дори по-бързо от кучетата. Само на две до три седмична възраст могат да научат имената си и са четвъртите най-интелигентни животни в света след шимпанзетата, делфините и слоновете.

И да, хипопотамите са далечни роднини на прасетата. А ако някой се е питал колко дълго живеят прасетата, то отговорът е между девет и 12 години, като максималната скорост, която могат да достигнат при тичане, е 17 км/ч., теглото им пък достига до 350 кг.