Вероятно всеки от нас се е чудил защо онази наситено червена пържола, която сме купили преди ден или два, сега е посивяла в хладилника ни. Повечето хора си мислят, че цветът на продукта е сигурен начин за оценка на неговата свежест и качество - колкото по-червено, толкова по-добре, нали? Е, цветът не винаги е надежден показател, тъй като супермаркетите имат трикове за повърхностното му подобряване.

Откъде идва червеното в "червеното месо"

Червеното месо, понякога известно като "тъмно месо", получава цвета си от миоглобина, протеин, който се свързва с кислорода в мускулните клетки.

Снимка 656092

Сам по себе си миоглобинът има лилаво-кафяв цвят, така че прясно закланото месо може да изглежда с по-матов цвят. Но когато миоглобинът е изложен на кислород, той образува съединението оксимиоглобин, което е по-светло и превръща месото в по-наситения, по-червен цвят, който бихме свързали със здравословен продукт, въпреки че това е просто асоциация.

Така че противно на това, което може би вярваме, когато поръчваме пържола, червената течност в чинията ни не е кръв, а вода и миоглобин.

С течение на времето наличието на кислород в крайна сметка превръща месото в сиво-кафяв цвят. Това се дължи на продължаващото окисляване на миоглобина, който се превръща в метмиоглобин. Органът по храните на Нов Южен Уелс обяснява, че е по-вероятно мляното месо да придобие леко сивкав цвят, отколкото целите парчета. Този леко притеснителен на пръв поглед цвят обаче не означава, че месото е негодно за консумация или развалено.

Снимка 656091

Ако нашата охладена пържола току-що е посивяла, това може да е резултат от кислорода в хладилника, а не знак, че е започнала да гние. Въпреки това, тъй като този процес обикновено отнема няколко дни, все пак си струва да проверим месото, преди да го сготвим, особено ако мирише и/или е започнало да става леко лигаво. Ако цялото место е сиво или кафяво, това определено е признак, че месото започва да се разваля, пише Science Alert.

 

Източник: Lifestyle.bg