Всички стопани на кучета знаят , че когато нослетата им са влажни и студени, това е знак, че те са щастливи. Задавали ли сте си въпроса на какво може да се дължи това и нормално ли е? Да, абсолютно нормално е, но какви са причините за това?  Отговорите на този въпрос търсят  Ана Балинт и нейни колеги от Унгарския публично- изследователски  университет - Eötvös Loránd.

‘’ Когато кучето спи, носът му обикновено се затопля и изсъхва” – сподели Ана пред  Live Science.  След като се събуди от сън, то облизва носа си той отново се охлажда.  Но каква е ползата за тях от това?  Една от теориите е, че студеният нос на кучето,  може да помогне на косматото зверче да регулира телесната си температура. Според Ана Балинт обаче, върхът на нослето е толкова малък, че едва ли може значително да допринесе за цялостното регулиране на топлината в тялото му.

За да открият още отговори по темата, международен екип от учени  и Балинт измерват температурата на носовете на много животни, включително на кучета, коне и лосове.  От този експеримент, те установяват, че върховете на носовете на кучетата и месоядните животни са по –студени от тези на тревопасните животни.  Според изследователите по-студеният нос е предимство за животните в дивата природа.  След серия от експерименти които разглеждат както поведението на кучетата, така и мозъчната им активност, Балинт и нейният екип правят заключение, че студеният нос на кучето, служи като сензор за откриване на топлина и в съчетание с другите си ловни умения, това му помага в преследването на плячка.

Според Ана Балинт студеният нос е по- чувствителен към разлики в температурата. Често казваме, че кучетата следват обонянието си, но при ветровити условия или лошо време, то намалява.  Тогава чувствителността в температурните разлики, която се дължи на студения им нос им идва на помощ.

Въпреки солидните експерименти направени до момента Балинт и нейният екип продължават да търсят отговори на този въпрос. За сега със сигурност само кучетата знаят отговорите.