Дори да не сме особени фенове на завесите и щорите, може да преосмислим слагането им, тъй като ново проучване ни дава доста основателни причини защо никога да не спим на светло. Оказва се, че има редица последици за здравето.

Според изследователи в Китай, оставянето на завесите отворени, докато спим, може да увеличи риска от инсулт с 43%, тъй катопречи на качествената почивка и натоварва органите на тялото.

Учените анализират данни, събрани от над 28 000 души, за да определят въздействието на прекъсването на естествения ритъм на сън-събуждане - и изглежда, че има ясна връзка, пише Metro. 

Д-р Джейн-Бинг Уанг, експерт по обществено здраве, участващ в проучването, коментира: "Нашето проучване предполага, че по-високите нива на излагане на външна изкуствена светлина през нощта може да са рисков фактор за мозъчно-съдови заболявания. Следователно съветваме хората, особено живеещите в градските райони, да обмислят намаляване на това излагане, за да се предпазят от потенциалното му вредно въздействие."

Като част от статията, публикувана в списание Stroke, учените проследяват хора от един и същи град без анамнеза за мозъчно-съдови заболявания (като инсулти и аневризми) в продължение на шест години.

Използвани са и сателитни изображения за оценка на светлинното замърсяване, на което всеки пациент е изложен през нощта, за да се види дали това е допринесло за техните здравословни проблеми.

Според изследването излагането на ярка светлина през нощта "може да доведе до потискане на секрецията на мелатонин в циркадния ритъм на тялото". В резултат на това нивата на триглицеридите, кръвното налягане и кръвната глюкоза могат да се повишат, предизвиквайки съдови заболявания.

Липсата на сън отдавна се свързва със здравословни проблеми, от отслабена имунна система до наддаване на тегло. Това проучване обаче подчертава, че не става въпрос само за количеството почивка, което получавате, но и за качеството.

Когато става дума конкретно за инсулти, високо кръвно налягане, мастни натрупвания, които стесняват или блокират кръвоносните съдове, и диабет - всички те могат да се влошат или да бъдат причинени от спане в светла стая, смятат учените. За да подобрим условията си за лягане за оптимална почивка, трябва да поддържаме стаята си възможно най-тъмна или да носим маска за сън.

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock