Белите вина си имат свои верни фенове както сред жените, така и сред мъжете. Те присъстват редовно на нашата трапеза и е добре да знаем малко повече за тях.

Чаша добре охладено бяло вино е отличен завършек на деня. Ако обичаме обаче да пием тази чаша за по-дълъг период от време, тогава температурата на напитката вероятно ще варира и от идеално изстудено, накрая ще получим вино на стайна температура, което вече не искаме да пием, защото е прекалено топло.

Някои добавят малко лед, но това разрежда виното, понижава температурата му прекалено много и променя вкуса му. Културата на виното не допуска подобно поднасяне. Доста хора обаче си слагат лед във виното, като така го правят по-леко за консумация.

Снимка 657339

Ако виното се сервира твърде студено, тогава киселинността става твърде изявена и взима превес над другите аромати и вкусове. Но как тогава да запазим бялото вино идеално охладено, за да се откроят качествата му, така че да можем да им се насладим по най-добрия начин.

Всички знаем, че камъните за уиски са чудесни за охлаждане на уискито. Но за да извлечем максимума от нашите камъни, всъщност можем да ги използваме и за бяло вино.

Камъните не разреждат виното и освен това не са толкова студени, колкото ледът. Те охлаждат напитката ни с около пет или 10 градуса, докато ледът понижава напитката с 10 до 15 градуса. Но когато става въпрос за вино, понижаването с повече градуси никак не се препоръчва.

Снимка 657338

За да използваме нашите камъни за уиски, всичко, което трябва да направим, е да ги съхраняваме във фризера, за да ги поддържаме добре изстудени, така че да са готови да охладят бялото ни вино веднага, когато имаме нужда. В зависимост от размера на камъните, препоръчително е да сложим само един или два на чаша вино, съветват от Tasting Table. Струва си да се опита.

 

Източник: Lifestyle.bg