Ако сте склонни да сънувате кошмари, тогава знаете какво е да не можете да изкрещите докато спите - сякаш челюстта ви е закопчана с тел. Това със сигурност е ужасно чувство, но остава въпросът: защо се случва? Експертите казват, че нашето тяло в съня ни пречи да реализираме мечтите си.

Имаме желание да крещим, когато имаме лош сън или кошмар. В този случай нашият гняв или страх нарастват. Невъзможността да крещиш и да удариш някой в ​​съня възниква, защото мозъчните ти области, които се контролират от моторните неврони, се изключват по време на почивката. Това мисли експертката Джулия Ламбърт, пише Bulnews.bg.

Моторните неврони, казва тя, са отговорни за всякакви мускулни контракции. Те контролират нашия фаринкс и език, за да можем да възпроизвеждаме писъци, но когато човек спи, мускулите му наистина не могат да се задействат. 

Сънят е като парализа, срещу която хората продължават да бъдат неспособни да се движат или да говорят, докато не се събудят. Те виждат картини във фазата на бърз сън, но по това време има дейност в някои части на мозъка, които са подобни на будното състояние.

Джулия Ламбърт казва, че когато сънищата на човек са много ярки или изглежда, че всичко се случва в действителност, хората често се събуждат от тях.

При събуждане моторните неврони на ръцете и краката се нуждаят от време, за да влязат в действие, което често води до краткотрайно чувство на парализа. Така можете да почувствате, че ще викате по време на ярък сън, но всъщност не можете.
Ужасните сънища най-вече измъчват възрастните хора, които злоупотребяват с алкохол и наркотици. За разлика от нормалния сън, по време на прехода от третия етап към четвъртия се появяват кошмари.

В този момент човешките мускули не са напълно отпуснати. Ако спите неспокойно, говорите докато спите, тогава вероятно се чудите как е възможно да говорите, но не можете да викате. Причината за този парадокс, според Джулия Ламбърт, е, че тези две явления се случват по време на различни фази на съня. С други думи, хората говорят в една фаза, а кошмарите и желанието да крещят възникват в друга, точно в момента, в който мускулите ни са възможно най-спокойни и следователно ограничени.