Експерти призовават хората да не публикуват снимки на отрицателните си тестове за коронавирус в социалните медии, защото престъпниците ги използват, за да правят фалшиви сертификати и тестове.

Всички европейски държави са задължили редица обекти да изискват от клиентите да предоставят отрицателен тест или да докажат статуса си на ваксинация, преди да влязат.

Сега експертите по сигурността предупреждават, че се развива незаконна търговия, при която измамниците използват детайли от тестове, публикувани онлайн, за да предоставят на другите фалшиви отрицателни резултати, което им позволява да си проправят път до местата.

Те предупреждават, че тези, които публикуват тези изображения, могат по невнимание да представляват заплаха за мерките за обществено здраве.

Ако все пак искате да публикувате тест или документ, доказващ, че имате отрицателен резултат за коронавирус, или че сте ваксиниран, трябва да скриете всички лични данни, номера на тестове, кодове, регистрационни номера. Такива има, както на ковид сертификатите, така и на самите касети и тестове. Това се отнася и за скрийншоти от резултати от лаборатория или други снимки на здравни документи.