Почти на всеки се е случвало. След като сте се справили с трафика, стигате до летището, минавате безпрепятствено през проверката за сигурност, без да бъдете заподозрян и без да се налага да проверяват старателно опакования багаж, следва бординг и се качвате на самолета.

Сега се чувствате комфортно и дори има малко място за лактите ви. Слагате възглавницата на врата си, пускате си музика на iPod-а и се приготвяте да прекарате времето си в блажен сън.

Но правите огромна грешка, която може да изложи здравето ви на риск, посочва Travel + Leisure, цитиран от Dunavmost.com

Според MedlinePlus, спането по време на кацане или излитане може да причини сериозно увреждане на ушите. Всичко това е свързано с бързите промени в налягането на въздуха в кабината.

Ако сте будни, естественият отговор за облекчаване на натиска върху тъпанчето ви по време на излитане и кацане е заглъхване. Ако спите в самолета, не можете активно да реагирате, за да отпуснете мускулите и да освободите напрежението.

Това ви прави податливи на замайване, ушни инфекции, увреждане на тъпанчето, загуба на слуха и кървене от носа.

"Бързата промяна на височината оказва влияние върху налягането на въздуха в ухото", казва Ангел Чалмърс, британски фармацевт. "Това води до вакуум в евстахиевите тръби и ушите ви заглъхват."

За да избегнете това, просто останете будни, докато самолетът излети. След това се отпуснете и поспете, но помолете стюардесата да ви събуди преди кацане.