Вероятно някога сме се чудили защо често мъжете се бавят толкова дълго, когато влязат в тоалетната по своята нужда, и сме го отдавали на чисто медицинска причина.

Изглежда обаче не става дума за анатомия. Оказва се дори, че мъжете като цяло са по-бързи в изпълнението на дефекационните си задължения от жените. Или поне според изследване от 2009 г., което разглежда разликите между половете при различни проблеми, свързани с изхождането. Заключението е, че жените са по-склонни да изпитват "необичайни чревни навици" и запек, отколкото мъжете.

Оттук следва, че жените са тези, които трябва да прекарват повече време в тоалетната.

Но всъщност не е така. Неотдавнашно британско проучване разкрива, че мъжете прекарват средно по 1 час и 35 минути на тоалетната всяка седмица, или почти 14 минути на ден, в сравнение с жените, които прекарват само 55 минути седмично в тоалетната, или почти осем минути на ден.

Това означава, че мъжете правят нещо повече в тоалетната от това просто да си свършат работата. Установено е, че голям процент от тях (около 86%) четат, докато седят в тоалетната, докато при жените този процент е едва 27.

"Може би тези мъже правят това, защото търсят спокойствие и утеха от житейските проблеми, затваряйки се в малкото помещение", смята Джонатан Алпърт, психотерапевт от Ню Йорк пред Live Science. "Ако няма медицинско причина за това, че някой прекарва дълго време там, може би има психологическа такава. Възможно е банята да служи като убежище и единственото място, където могат да останат сами."

Това важи особено за бащите с малки деца. "Някои пациенти са ми казвали, че банята е идеалното място за бягство от родителските задължения", отбелязва Алпърт. "Тя може да бъде скривалище за хората, защото никой никога не ни пита какво правим там. Тя наистина може да бъде безопасно място."

Психологът добавя, че "всеки има право на личното си време за ходене до тоалетна, но някои хора го използват за нещо повече и в своя полза".

Седенето в тоалетната за продължителен период от време обаче може да има недостатъци. Лекарите предупреждават, че натискът на седалището може до предизвика неприятните хемороиди.

Твърде продължителните сесии могат да бъдат и предвестник на "нередно" поведение. Особено ако телефонът ги придружава в тоалетната. "Много хора водят така кореспонденция със странична приятелка или гадже, други пък са гледат порно или влизат в приложенията си за запознанства", казва още Алпърт.

И все пак, да не прибързваме - ако мъжът до нас прекарва твърде голяма част от времето си в тоалетната, по всяка вероятност той просто иска няколко допълнителни спокойни минути насаме.

Източник: Lifestyle.bg