Мегаполисите определено имат своя чар, но животът в тях не е за всеки. Ако искаме по-спокойно ежедневие, но и също толкова устроен живот, то със сигурност ще оценим предимствата на най-добрия малък град в света.

Лозана в Швейцария е определена именно така от списание Monocle magazine. Именно тук от 1915 г. се помещава Международният Олимпийски комитет, но това далеч не е единственото предимство на населеното място. А на сайта Lausanne-tourisme откриваме основните причини, които го правят предпочитан избор както за място за живот, така и за ваканция.

Тук всички удобства на големия град са съчетани с незаменимата близост на природата. Това е четвъртият по големина град в Швейцария и има добре развита мрежа на градския транспорт, както и всички необходими удобства на близо разстояние. Те са съчетани с възможността да се разходим около Женевското езеро или в близките гори и планини. Така възможностите за активен начин на живот и активна почивка са в перфектен синхрон.

Постоянните жители на Лозана са едва около 150 хиляди и всички те се придвижват бързо и лесно до всяка желана точка, а много от тях имат лукса да ходят и пеша до работното си място.

А след като приключат работа могат да се потопят в богатия културен живот на града, в който има богата програма не само театрални и музикални представления, но се провеждат и много международни фестивали.

Лозана може да не е космополитен по размерите си град, но тук със сигурност ще се почувстваме граждани на света. Ще срещнем хора от различни народности, събрани от любовта си към това населено място, неговата история и запазена автентичност.

Освен това тук ги привлича чарът на по-малкия град, в който всеки се познава и е готов да ни помогне или поне да ни е събеседник за кратък разговор. Архитектурата на града също е една от забележителностите му, които карат дори местните са се влюбват в него отново и отново.

Лозана е и един от най-зелените градове в света. В днешния свят да имаш просторни паркове, градини и гори в близост, а придвижването с кола да е по-скоро изключение, е наистина голямо предимство, което местните високо ценят. Да нямаш нужда от автомобил и това по никакъв начин да не затруднява ежедневието ти е истинска мечта за мнозина, на които им е омръзнало да седят в задръстванията на големия и мръсен град.

Освен да ходят пеша, жителите на този швейцарски град са запалени и по много други форми на физическата активност. Тук се провеждат различни спортни събития и някак неусетно и ние ще се запалим по спортния дух на жителите. И така Лозана ни гарантира спокойствие, здравословна среда за живот и разнообразни забавления, комбинирани с висок стандарт на живот - какво повече му трябва на човек?

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock