Когато става въпрос за промените в климата, винаги се посочва транспортът като един от най-важните фактори, които влияят на процеса. Затова постоянно се разработват планове и се вземат мерки в тази насока. Правителствата подтикват потребителите да инвестират в по-чисти превозни средства, задвижвани с електричество, за да ограничат негативното въздействие върху околната среда.

А производителите на автомобили буквално се "борят" за нашето внимание (и нашите пари), предлагайки все по-технологични и екологични варианти на електромобили.

Но според някои, като Парис Маркс, канадски автор на книгата Road to Nowhere, посветена на съвременните технологии, тези компании грешат в технологчния си подход. Според него транспортът формира обществото ни, тъй като играе решаваща роля в ежедневието, а оттам и в начина, по който са проектирани и изградени нашите градове. И определя и начина, по който живеем.

"Това е средството, чрез което се придвижваме, начинът, по който отиваме на работа, стигаме до магазина, или се виждаме с хората, на които държим", казва Маркс пред Euro News.

Технологичните компании отдавна вече предлагат да заменят, малко по малко, автомобилите с двигатели с вътрешно горене, които се считат за твърде замърсяващи, с електромобили, които имат много по-малък въглероден отпечатък.

"Това е така, но по-нисък не означава нулев", смята Маркс. "Факт е, че напълно електрическите превозни средства не отделят отпадъчни продукти, но батериите, които осигуряват енергията им, са направени от минерали като литий и кобалт, които неминуемо оказват влияние върху изменението на климата."

Следователно приоритетът не трябва да бъде замяната на всеки автомобил с електрически еквивалент, а по-скоро преосмисляне на мобилността като цяло.

"Поставянето на толкова голям акцент върху автомобила, било то и електрически не е начинът, по който може да решим проблемите си с придвижването. По-скоро трябва да се инвестира в масов транспорт, в колоездене и пешеходни зони, за да накараме хората да намалят като цяло употребата на автомобили", добавя още Маркс.

Според автора е необходима промяна, която да осигури по-добро бъдеще за нашата планета, но тя трябва да бъде полезна за цялото общество и да бъде извършена справедливо.

"Мобилността трябва да бъде в диалог с други системи в града, за да се гарантирам, че политиките, които се предприемат за подобряване на транспорта, са справедливи за всички, а не само за хората, които могат да си позволят да живеят в районите, където се правят тези подобрения", категоричен е Парис Маркс.

 

Източник: lifestyle.bg