Лекият допир на друго човешко същество може да ни успокои, да ни възбуди, да ни уплаши или да ни отблъсне – всичко зависи от това как възприемаме този, който ни докосва. Ново изследване доказва, че сетивното усещане в този случай се определя основно от емоционалната нагласа, пише Live Science.

Учени провеждат експеримент с хетеросексуални мъже, наблюдавайки чрез мозъчен скенер как реагират при докосване по крака. В първия случай – от привлекателна жена, а във втория случай – от мъж. Първичната соматосензорна кора, за която се смята, че отчита единствено физическия стимул, реагира повече на „женското” докосване, отколкото на „мъжкото”.

Физическото усещане обаче е еднакво: една и съща жена докосва участниците по един и същи начин. Разликата е във видеото, което гледат в скенера: първия път – красиво момиче, което се приближава и ги докосва по крака, втория път – мъж, който прави същото. Хетеросексуалните доброволци определят „женското” докосване като приятно, а „мъжкото” – като нещо, което биха искали да избегнат.

„За първи път доказахме, че първичната соматосензорна кора – зоната на мозъка, която регистрира основните качества при допир, например колко гладка или грапава е една повърхност, отчита и социалното значение на докосването,” казва Майкъл Специо, преподавател по психология в Скрипс Колидж.

Оказва се, че социалните значения, свързани с едно докосване, променят и самото сетивно възприятие. „Нищо в мозъка ни не е напълно обективно” обобщава друг представител на екипа, Кристиян Кайзерс от Грьонингенския университет в Холандия, „Нашето възприятие е дълбоко проникнато от отношението ни към нещата, които възприемаме.”