Различните места по света казват „добро утро“ с разнообразни закуски

Швейцария

През делничните дни швейцарците често се придържат към бързи, но засищащи закуски като традиционното "birchermüesli", смес от овесени ядки с плодове и ядки в стил гранола, която обикновено се сервира върху гъсто кисело мляко.

Но през уикендите е време за швейцарски брънч. Наред с "роести" (картофени палачинки), сирена и колбаси.

Япония

Много сутрешни ястия в Япония се състоят от малки чинии, всяка с няколко хапки от традиционно японско ястие.

Представени са риби като сьомга или скумрия, мисо супа, мариновани зеленчуци и ориз. Има и тамагояки, леко сладък валцуван омлет, направен от тънки слоеве яйца в правоъгълен тиган, който му придава характерната форма.

Мароко

Заедно с ментовия чай, хлябът с грис е основен продукт на мароканската маса за закуска. "Baghrir" са тънки кръгчета с дрожди, осеяни с малки дупки, които им дават името „палачинки с хиляда дупки“ или „крепове с хиляда дупки“. Вместо кленов сироп, тези леки хлебчета от грис се заливат с масло и мед.

 

Австралия

С фокус върху пресни продукти, пълнозърнести храни и подхранващи комбинации, австралийските закуски могат да варират от класически тост с авокадо върху хляб със семена до купа фаро, гарнирана с поширано яйце и мариновани зеленчуци или оризов пудинг с кисело мляко, семена и горски плодове.

Не забравяйте бялото – еспресо.

Германия

В страната на много "wurst", не е изненадващо, че наденица и други меса играят главна роля във "frühstück"-традиционната немска закуска.

Този бюфет е пълен с разнообразие: колбаси, сирена, хляб и кифлички (включително гевреци), както и пресни плодове, рохко сварени яйца и подправки като домашно сладко. 

Турция

"Kahvalti"- традиционната турска закуска.

Турски хляб като симит, кръгъл хляб , плосък хляб, придружават купички с фета или други пресни, солени сирена, маслини, халва и мед . Яйцата често се приготвят пържени на тиган със суджук или със сушена телешка наденица, подправена с чесън, червен пипер и  кимион.

Украйна

Нежни и пухкави отвътре и хрупкаво златисто кафяво отвън, украинските палачинки сирники. С това казват „добро утро” украинците.

И все пак те са направени с проста съставка: прясно фермерско сирене, известно като "творог", с консистенция, подобна на рикота или извара. 

Подобно на американските палачинки или френски тост, те могат да бъдат гарнирани с пресни плодове и пудра захар.

Италия

Италианците са почти твърде заети за закуска . За сутринта еспресо или капучино често се съчетават с обикновен сладкиш като корнето или кроасан, пълнен с крем или нутела.

"Sfogliatelle", хрупкав и люспест многопластов сладкиш със сладък пълнеж от сирене рикота, е друг стандарт за закуска.

Русия

Хайверът всъщност е руска храна за закуска. Независимо дали е червен или черен хайвер, той остава любим топинг за дебели палачинки "oladyi" на брънчовете през уикенда.

През делничните дни обаче закуските са по-прости. В тези сутрини хайверът се намазва върху тъмен, сладък ръжен хляб, известен просто като черен хляб.Най-важното на масата е череният чай.

България

Българската закуска винаги си е имала традиция. С топло мляко или чай се залива купа нарязан на кубчета хляб, натрошено българско сирене, масло и захар и се оставят да се накиснат до омекване.

Сирене в стил фета, което е по-кремообразно и по-меко от много от източноевропейските саламурени сирена, така че не придава на ястието толкова солен вкус .