Понякога паролите, които си избираме за заключване на смартфона, са супер ефективни, но това ги прави много трудни за помнене. Затова и не са редки случаите, когато заключваме своя Android смартфон или iPhone, и не можем да го отключим. Нормално е в такива случаи да изпаднем в паника, но добре е да знаете, че няма причина за притеснение.

Всичко може да се оправи, и в тази връзка от Life Hacker ще се опитат да ни дадат съвети как да направим това. Ако сте си забравили ПИН кода или начина на отключване на телефона, разгледайте стъпките, през които да минете, за да влезете отново в менюто на телефона си.

Смартфон с Android OS

1. Официалния метод на Google

Всичко, което трябва да направите е да въведете вашата парола неправилно пет пъти. След като го направите, трябва да се появи бутон в долната част на вашия екран, който гласи „Forgot Passcode’ (Забравена парола). След това трябва да въведете своите потребителско име и пароли на Google профила за вашия телефон, и ще ви се даде възможност да си създадете нова парола. Разбира се, както става ясно, налага се да помните Google паролата си, което е добре от потребителска гледна точка, тъй като така няма да можете да използвате нечий чужд телефон.

2. Чрез приложение

Съществува безплатно приложение, наречено Screen Lock Bypass, което решава подобни проблеми. То заобикаля заключения дисплей на телефона всеки път, когато го включите, така че не е нужно да въвеждате вашата парола. В случая е добре да се отбележи, че приложението не забранява паролата, а само я заобикаля, така че използването му е по-добре за временно решение.

Смартфон с iOS

Има начини, които не са добри, колкото и да не ви се вярва. В интернет има какви ли не съвети за заобикаляне на паролата за заключване на дисплея, но повечето от тях са неефективни. При по-старите версии на iOS имаше бъг, с който потребителят можеше да се ‘промъкне’ като имитира спешно обаждане, но това вече не работи.

В други случаи можеше да се изтрие файлът с паролата от главната директория

iPhone посредством iExplorer, iPhone Browser, или SSH. И това не работи вече.

Не става и с прилпожението Find My iPhone's passcode lock да се презапише нова парола (passcode), така че ако не ви се губи да търсите има различни техники за отключване, можете да прочетете стъпките по-долу.

Техниката е съвсем обикновена. Оказва се, че възстановяването на оригиналните настройки на iPhone е най-сигурният начин да изтриете въведената парола. Как обаче може да стане това?

Ето стъпките, които трябва да последвате:

1. Дори когато вашият iPhone е заключен, все още можете да го синхронизирате с вашия компютър. Направете го, и след това архивирайте всичките си данни в iTunes. Ако използвате iCloud, може да включите устройството си към компютъра, само за да се уверите, че вашата информация е съхранена.

2. Сложете iPhone-а си в DFU режим. За да направите това, трябва да рестартирате вашето устройство. За целта задръжте натиснати едновременно бутоните Power и Home за около 10 секунди. Когато видите логото на Apple, пуснете бутона на захранването, но продължете да държите натиснат бутона Home. Скоро ще видите изображение, показващо един USB кабел, иконата на iTunes, и съобщение Connect to iTunes.

3. Ако вашият iPhone е все още свързан към компютъра ви, и iTunes работи, ще ви излезе съобщение, че iTunes е открил iPhone в ‘recovery mode’ (режим на възстановяване), и ще поиска позволение да продължи. Натиснете бутона ‘ Restore’ в iTunes, и изчакайте докато iOS се свали и се инсталира на вашия iPhone.

4. Синхронизирайте вашия iPhone с iTunes, за да възстановите всичките си данни, и когато всичко приключи, телефонът ви ще работи без парола.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg