Мислите, че шампоанът е подходящ само за измиване на косата? Това изобщо не е така! Той е не просто чудесна козметика, но и ефективно средство за домашна употреба. Запознайте се с най-интересните му приложения. 
Обикновено шампоанът бързо и нежно почиства косата от себум и прах, които са се натрупали върху нея. Ето защо измиващата формула има съставки, които действат на много нива.

И сега въпросът: ако шампоанът подхранва скалпа, какво му пречи да направи същото с ... предмети от ежедневието? 

Шампоанът като прах за пране
Не знаете какво да правите, когато на етикета на любимата ви дреха виждате препоръката за изпиране на ръка с мек почистващ препарат, защото нямате такъв? Просто изсипете малко шампоан в леген с топла вода. Продуктът добре почиства мръсотията между влакната и омекотява тъканта, пише Bulnews.bg.

Шампоанът като средство за почистване на обувки и чанти
Не разполагате с паста или специален препарат за кожа? Тогава се доверете на шампоан с мека формула. Втрийте няколко капки в повърхността на чантата или обувките и след като изсъхнат, полирайте с мека, суха кърпа. Образува се защитен лъскав филм, който е много ефективен през зимата, когато обувките и чантите са изложени на контакт с мокрия сняг. 

Шампоанът като крем за бръснене 

Любимата ви пяна току що свърши? Не се тревожете! Овлажнете кожата и втрийте малко шампоан в нея, докато се образува пяна. По този начин ще осигурите необходимото приплъзване, както и леко ще подхраните и хидратирате епидермиса. Освен това, ще предотвратите раздразнения!

Шампоанът като препарат за почистване на четки

Благодарение на ниската си инвазивност и добри почистващи свойства, шампоанът е и чудесен начин да се сдобиете с идеално чисти четки за грим или за боядисване на стени. Първите се нуждаят от ултра мека формула, особено когато са направени от естествени косъмчета. Вторите се мият изключително трудно, когато има засъхнала боя по тях. Най-добре е да ги оставите за една нощ във вода с много шампоан. 7

Шампоанът като универсално домашно средство
Какво още може да почистите с шампоан? Оказва се, че почти всичко! След разреждане с вода той е подходящ дори за избърсване на прах от големите листа на растенията. Добре се справя и със следите по стените или плочките на банята (жените със сигурност знаят за проблема с лепкавата мъгла след лака за коса). Можете също така да го използвате спокойно като почистващ продукт за мебели, кухненски плотове или маси и дори за каросерията на автомобила.

Не забравяйте, че когато става въпрос за тялото, шампоанът почиства не само косата ви. По ръцете ви е останало нещо мазно? Или може би боя? Малко по-интензивен шампоан ще се справи с това спокойно.