Забързаното ежедневие е причина за много проблеми. Един от тях е постоянен недостиг на време, изоставане в задачите и преумора. За много хора е трудно да поддържат продуктивността си. Онлайн изданието CNET предлага няколко психологически трика, които изискват малко усилия, но могат да са от голяма полза.

Първият е очевиден - организиране на мислите. Това може да стане със забавяне на темпото за няколко минути и дълбоки вдишвания. Следващата стъпка може да е различна според личните предпочитания - кратка медитация, молитва, рисуване, водене на бележки или набързо описване на мислите и задачите в кратък текст. Това обикновено помага за "укротяване" на бурята от мисли.

Вторият съвет е сходен. Човек трудно може да завърши всички планове, особено ако са твърде много. Но все пак е добре да си направи график за седмицата или поне за деня. Разделянето на задачите на по-малки сегменти помага за по-доброто им планиране и съответно всеки успешно завършен сегмент, увеличава удоволствието и мотивацията. А и изготвянето на график може да разкрие доста задачи и дейности, които не са наложителни и само хабят време.

Третият съвет е да се започне с нещо по-лесно. Някоя по-дребна задача, която ще бъде свършена по-бързо и лесно, но все пак тя ще помогне на човек да се концентрира и да влезе в "работен режим" по-лесно.

Четвърто, поставяне на граници. Понякога човек иска да обърне внимание на всички, но това руши концентрацията и влошава продуктивността. Пручване на Университета на Калифорния открива, че след като човек се разсее от задачите си, са нужни средно по 23 минути за връщане на фокуса. Затова поставянето на граници трябва да е в няколко посоки - спиране на звука на телефона за известия от приложения, уведомяване на близките да не разсейват освен, ако е спешно.

Следващият съвет е човек да помоли за помощ. Често човек не иска да пречи на останалите или пък смята, че трябва да свърши нещо сам дори и това да не е така. Молбата за помощ и разпределяне на задачите е полезно както за личното натоварване, така и за работата в колектив. Всеки може да помогне в сферата, в която е опитен.

И последно, човек трябва да е благодарен. Твърде често се съсредоточаваме върху нещата, които не сме успели да свършим и така пропускаме всичко, което е изпълнено. Дори и то да се струва малко, все пак е свършена работа. Човек трябва да си изгради навик да е благодарен и да се поздрави за изпълненото както за големите, така и за малките задачи. Това помага за отпускането и намаляването на стреса, както и за увеличаване на мотивацията за следващите цели.