Японският милиардер Юсаку Маедзава  обяви, че южнокорейската кей поп звезда Т.О.Р.  и американският диджей от японски произход DJ Стив Аоки ще бъдат сред осемте членове на екипажа, които той планира да отведе на пътешествие около Луната следващата година, предадоха световните агенции.
В понеделник  Маедзава написа в социалната мрежа Туитър, че планира да направи „важно съобщение“, свързано с космоса. Новината дойде след негова среща със собственика на компанията "Спейс Екс" Илон Мъск, предаде Ройтерс.

Юсаку Маедзава е основател на онлайн модния сайт "Дзодзо". Той осъществи туристическо пътуване до Международната космическа станция (МКС) с космически кораб „Союз“ през декември миналата година. Юсаку планира догодина да обиколи Луната с ракета на Мъск и на неговата компания "Спейс Екс".

Маедзава е закупил всички места на ракетата, с която ще се пътува до Луната.

Останалите избраници на милиардера за участие в лунната мисия са американският ютюбър Тим Дод,  чешият творец Йеми А. Д., ирландският фотограф Рианон Адам,  британският фотограф Карим Илия, американският документалист Брендън Хол и индийският актьор Дев Йоши.

В случай, че някое бъде възпрепятстван, има и две резерви - американската сноубордистка Кейтлин Фарингтън и японската танцьорка Мию.

"Надявам се, че всеки от тях ще осъзнае отговорността, която съпътства факта да напуснеш Земята, да пътуваш до Луната и да се върнеш", заяви милиардерът в кратко видео, качено в YouTube.

"Всички избрани ще извлекат голяма полза от това преживяване и се надявам, че те ще го използват, за да допринесат за планетата ни, за човечеството", добави той.
Ракетата "Старшип" на Спей Екс, която ще бъде използвана за тази мисия, ще бъде най-мощната, изграждана досега. Тя вече извърши успешно атмосферни полети и успя да кацне, но все още не е извършвала тестови орбитален полет. Мъск на няколко пъти каза, че подобен тестови полет ще има до края на годината.
Мисията ще се казва "Скъпа Луна" и ще продължи шест дни.