Всеки ден се сблъсквате с растителните напитки (млека) — с различен вкус и аромат — както и с най-различни приложения. Овес, соя, бадеми и други – изборът е огромен и може да задоволи всеки вкус и предпочитание. Независимо дали сутрин ще залеете с него закуската си, дали ще го добавите в кафето си или ще си приготвите с него смути - има варианти подходящи за всяка цел. Общото при всички тях е, че те нямат лактоза, казеин и други млечни протеини.

Въпреки че в разговорния език продължаваме да наричаме растителните напитки „овесено мляко“ или „соево мляко“, законово правилното име е напитка. Ето кои напитки за каква цел са най-подходящи, какви предимства крият отделните варианти и по какво да ги различавате:

Соя

Приложението на соевите напитки навярно е най-многообразно, защото може да се добавят към всяко ястие или питие. Освен това се предлагат с различни вкусове (ванилия или шоколад). Тъй като соята е бобово растение, нейната напитка съдържа толкова белтъчини, колкото и кравето мляко, но по-малко мазнини. Пълноценният растителен протеин се грижи за плътна кремообразна пяна в любимото ти кафе или за каквото и да е друго – соевата напитка е универсална.

Овес

Тя има сладникав, леко житен вкус, който възниква при производството й, и по-точно при ферментацията на съдържащата се в овеса скорбяла. При глутенова непоносимост обаче, се увери, напитката не съдържа глутен. Подходяща е за готвене и печене и особено за заливка на зърнените закуски. Овесената напитка не се пени много, защото е по-бедна на белтъчини. Ако ви се пие овесено лате, най-добре да си го приготвите с бариста овесена напитка.

Бадем

С мекия си орехов вкус бадемовата напитка е много популярна, защото подхожда към всякакви зърнените закуски. Може да се добавя също към вкусни смутита или към кафе. Бадемите съдържат пълноценни растителни белтъчини, поради което бадемовите напитки се пенят чудесно. Ето защо с тях може да си приготвяте съвсем лесно кремообразно макиато или капучино. Ореховата нотка пък обогатява рецептите за хляб или сладки. Бонус към това е, че бадемите няма глутен.