От днес – 1 юни, всеки в Европейския съюз, който има желание да регистрира свой домейн на кирилица може да го направи и то с разширение „.ею”, съобщи EURid, организацията, която поддържа домейна на Европа .eu.

Всички имена на домейни, регистрирани на кирилица, които използват разширението .eu ще преминат през процес на уеднаквяване, за да приемат разширението .ею. Така българските страници ще има характерен и отличаващ се профил в интернет пространството на Европа. 

Повече от 3.8 млн. имена са били регистрирани откакто домейнът започна регистрация през 2006 г. Един от най-популярните домейни в света свързва повече от 500 милиона човека от 31 държави в една Интернет самоличност.

Домейните на кирилица дават много предимства на своите собственици. За гражданите това е по-лесния достъп до Интернет на родния им език, тъй като не е нужно да разпознават определен начин на изписване с латински букви на някои по-специфични букви като Ъ, Щ, Я или Ю. За бизнеса е важно, че домейните много по-точно се индексират от интернет търсачките.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg