Често чуваме твърдението, че не можете да пиете вода, докато се храните, тъй като се разрежда стомашният сок и това пречи на нормалното храносмилане.

Нашите майки и баби често са ни забранявали да пием напитки, докато ядем. Но това истина ли е, или само един мит? Отговор на този въпрос дава диетологът и ендокринолог Албина Комисарова.

Вредно или полезно е да се пие вода?

Изглежда, че всичко е логично: стомашният сок има определена концентрация, необходима за храносмилането на храната и ако изпием чаша вода, концентрацията на киселината намалява, храната не се усвоява напълно, което означава, че не се смила и загнива в червата. Оттук и всички болести на света: оток, акне, целулит.

Но ако имате поне основно разбиране за механизма на храносмилането, става ясно, че всичко описано по-горе е грешно. Първо, храната се разгражда не само с помощта на стомашен сок, но и с ензими.

В допълнение, храносмилането започва в устната кухина, използвайки ензима алфа-амилаза. След това храната влиза в стомаха, където се смесва със стомашния сок и се усвоява до състояние на каша (химус). След това отива в дванадесетопръстника.

Това е мястото, където започва процесът на усвояване на хранителните вещества, а влакната и водата отиват по-далеч до дебелото черво. Ами стомашният сок? Нашето тяло е перфектна система и лесно променя концентрацията на киселинност до тази, необходима за храносмилането.

Без значение дали сте изпили чаша вода или яли супа, комплексната регулаторна система на стомашната секреция ще осигури идеалния състав на стомашния сок. Освен това, течната храна напуска стомаха по-рано от твърдата храна и няма особен ефект върху процеса на храносмилането.

Между другото, може дори да е добре да се пие храна! Когато пием по време на хранене, храната набъбва, обемът се увеличава и заради това достигаме насищане по-рано и по-малко ядем, което е полезно за тези, които са свикнали да ядат много, но се опитват да контролират теглото си.

Течността помага за овлажняване на храната и осигурява по-гладко преминаване, което е от значение за хора с проблеми. Например хранене след химиотерапия, когато има увреждане на устната лигавица.

Но както във всяко правило, има изключения, пише zdrave.to. При гастроезофагорефлуксна болест (ГЕРБ) киселинното съдържание на стомаха се връща в хранопровода и уврежда долната му част. И както разбираме по-горе, ако пиете по време на хранене, храната се увеличава в обем и оказва натиск върху стомаха и това може да доведе до рефлукс.

Ако имате ГЕРБ в крайна сметка не трябва да пиете напитки, докато се храните. За останалите - ако искате - пийте, ако искате - не. По-добре е да се съсредоточите върху собствените си чувства, отколкото върху съмнителни псевдонаучни тези.