През изминалата нощ се върнахме към астрономическото време. След 4:00 часа сутринта преместихме стрелките с един час назад. Астрономическото часово време ще продължи до последната неделя на март 2016 г.

Преместването на стрелките с час назад, намалява риска от инфаркт, а преминаването към лятното време го увеличава, твърдят шведски учени от Каролинския институт. Те са анализирали статистиката за инфарктите в Швеция по време на преминаването от лятно към зимно часово време и обратното от 1987 г. до днес.

Резултатите показват, че рискът от инфаркт на миокарда се повишава средно с 5% през първата седмица от прехода към лятно време в сравнение с другите седмици от годината, съобщава БГНЕС. Изследователите са убедени, че преминаването в края на октомври към астрономическото часово време се съпровожда с понижаване на риска от инфаркт на следващия ден - в понеделник.

Както и при много други случаи обаче, учените не са едно мнение. Други изследователи твърдят, че с връщането на часовниците рискът от инфаркт скача.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg