На всеки през живота му се е случвало да хълца. Хълцането може да бъде неудобно и понякога смущаващо, но обикновено е краткотрайно. То е резултат от мускулен спазъм, който се случва при вдишване на въздух. За вдишването се използват междуребрените мускули и диафрагмата.

Обикновено, когато човек си поема дъх, диафрагмата се издърпва надолу, за да премине въздухът в белите дробове. При издишване диафрагмата се изтласква нагоре, за да се изхвърли въздухът.

Когато човек хълца, диафрагмата се свива и издърпва надолу, като се вдига между вдишванията. Веднага след това дихателната тръба се затваря за миг, за да предотврати навлизането на повече въздух в белите дробове. Това произвежда характерния звук.

Някои от причините за хълцането са твърде бързото хранене или пък взимането на студен душ. Това се дължи на факта, че стомахът, намиращ се непосредствено под диафрагмата, се раздува. Това дразни диафрагмата и причинява нейното свиване, както става, когато се вдишва. Хапването на топла, а след това студена храна или обратното също причинява хълцане.

Понякога хълцането възниква и заради нарушение на нервните пътища. Краткотрайното хълцане се причинява от емоционален шок или стрес и вълнение.

Хълцането обаче може да бъде сигнал за по-сериозен здравословен проблем. Повтарящите се или дългосрочни хълцания може да са причинени от неврологично увреждане. Продължителното хълцане може да доведе до смущения и намалено качество на живот, гадене, отслабване, намалено качество на сън, дехидратация и други. Поради тази причина хората, чието хълцане продължава повече от 48 часа, трябва да потърсят медицинска помощ. Освен тези причини, хълцането може да бъде симптом и на гастроезофагеална болест.

Бебетата също хълцат. Например недоносените бебета прекарват около 14 минути дневно в хълцане според неотдавашно проучване.

Народните лекове против хълцане включват пиенето на вода или задържане на въздух за кратко, както и консумиране на захар. Задържането на студен компрес към лицето също може да успокои хълцането. При хълцане трябва да се избягва консумацията на алкохол, горещи и газирани напитки, пикантна храна.

Източник: puls.bg