CNN направи класация на 11 изумителни нови моста, които скоро ще бъдат построени, предаде clubz.bg. Сред тях има такива, които ще бъдат завършени още този месец и други, които ще видят бял свят чак през 2018. Сред тях не е новият мост над река Марица. Вижте трите варианта как би изглеждал новият мост на Марица ТУК.

Garden Bridge в Лондон - До момента над 30 моста пресичат река Темза в столицата на Великобритания Лондон. Проектът на дизайнера Томас Хедъруик обаче изглежда като най-амбициозния досега. Цената му е 275 милиона долара и ще бъде покрит с растения. 

Според "Wired" Хедъруик е бил вдъхновен от сцената в "Титаник", когато Леонардо ди Каприо е заедно с Кейт Уинслет на носа на кораба и извиква "Аз съм кралят на света!" Малките балкончета от двете страни на моста ще позволяват на двойките да повтарят сцената. 

Строителството започва тази година и трябва да приключи през 2018 година. Danjiang Bridge в Тайпе, Тайван - С дължина от почти километър мостът Danjiang ще бъде най-дългият асиметричен мост в света с една кула, от която тръгват стоманените въжета. Това е един последните проекти на починалата архитектка Заха Хадид. Идеята на дизайна е мостът едновременно да бъде част от пейзажа, но в същото време да не закрива залеза на Тайпе. 

Lucky Knot Bridge в Чанша, Китай - Мостът е на архитектурното студио NEXT и трябва да бъде завършен по-късно тази година. Името и формата на моста са свързани с китайската традиция за декоративни възли, която се свързва с късмета. От там и името на моста - Щастливия възел.

lvesborg Bridge в Сьолвесбори, Швеция - Това е най-дългият пешеходен мост в Европа - почти 800 метра. Дизайнът му е дело не на архитект, а на осветителна фирма. Създаден е от LED-материали.

Helix Bridge в яхтеното пристанище на Сингапур - Когато бе открит през 2010 година, мостът Helix бе първият, който съдържа във формата си двойна спирала. Структурата трябва да символизира светлина, обновление и растеж и е точно до казиното в яхтеното пристанище.

Køge Bridge в Северната гара в Кьоге, Дания - Това не е просто мост. През него са предвидени да минават и влакове, и автомобили. Ще има и гара, и станция за велосипеди под наем. Проектиран е от студията COBE и Weitling.

Puente Laguna Bridge в Гарзон, Уругвай - Уругвайският архитект Рафаел Виньоли е проектирал кръгъл мост, на който обаче може да се насладите само от въздуха. Той пресича лагуната Пуенте и създава илюзията за лагуна в лагуната. 

Cirkelbroen Bridge в Копенхаген, Дания - Създателят Олафур Елиасон е бил вдъхновен от историята на града като пристанище. Петте кръгли платформи и опънатите мачти създават илюзията за няколко лодки, които доближават пристанището. 

Zhangjiajie Canyon Bridge в Чханцзяцзе, Китай - Когато отвори през месец май 2016 година, това ще е най-дългият мост в света със стъклено покритие по пода. Освен от туристи, които искат да разгледат каньона, мостът ще бъде използван и за бънджи скокове. Той е висок почти 240 метра.

Nine Elms Bridge в Лондон - Датската компания Bystrup наскоро спечели търга за строителство на мост в Пимлико в южен Лондон. Извитата форма, предвидена само за пешеходци, провокира противоречиви реакции. Критиците се опасяват, че новият мост - чието строителство дори не е започнато - ще разруши парковете на Пимлико. От там идва и името на моста - Деветте бряста.

Още новини четете ТУК

TNS.bg