Коледна елха за $15 милиона, дори и да е най-голямата и красива в света, звучи малко прекалено. Дори екстравагантно, упадъчно или просто като разхищение. Преди да търсим още квалификации, трябва да уточним някои детайли, пише Forbes.

Рекордната стойност за най-скъпата елха в света се намира в луксозен хотел край Марбела в южна Испания. И астрономическата цена не е точно за самото дърво, а за декорациите. Елхата грее с истински диаманти.

Тя е продукт на партньорство между Kempinski Hotel Bahia и дизайнера Деби Уингам, която си е изградила име с екстравагантни творения, включително най-скъпата сватбена торта в света на стойност €50 милиона, както и найскъпите сандали, чиято цена е €15 милиона. Заедно със скъпоценните камъни, елхата може да се похвали и с традиционни декорации и различни вкусотии.

 

Това далеч не е първият опит за най-скъпата елха в света. Една такава се появи през 2001 г. в Лос Анджелис, също бе украсена с диаманти и общата стойност бе $2,6 милиона. Сегашният рекордьор в Книгата на Гинес е елха в хотела Emirates Palace в Абу Даби.

Тя е оценена на $11 милиона, бе висока почти 15 метра и украсена с гривни, колиета и часовници. Елхата в Испания бе представена по-рано през декември и може да се похвали с декорации като 3-каратови розови диаманти, 4-каратови сапфири, овални червени диаманти, бели и черни диаманти и смесица от бижута от брандове като Bvlgari, Cartier, Chanel и други.