Най-вероятно повечето от дамите са свикнали през годините да прибягват до различни болкоуспояващи, за да успяват паралелно с болките покрай месечния цикъл да водят нормален начин на живот.

Макар и болкоуспокояващите винаги да са вариант, според експерти има и други начини болката да бъде облекчена, а балансът в тялото възстановен, така че те дори да не се завърнат със следващия месечен цикъл.

Според специалиста по храненето Лесли Норткът количествата естроген над нормата могат да бъдат един от виновниците за силни менструални болки.

Друго изследване сочи, че възпаления в тялото също влошават менструалните болки.

Според д-р Глория Бахман и Сера Сано, които провеждат изследвания в тази област, е важно не само да се концентрираме върху това, което ядрем и правим по време на самата менструация, но и по време на целия месечен цикъл.

Ето някои съвети за начина на хранене, които могат да облекчат болките ви.

Фокусирайте се върху фибрите между 14-ия и 28-ия ден

Според Норткът храни, богати на фибри, трябва да се консумират през целия месец, но те са особено важни в периода между 14-ия и 28-ия ден на месечния цикъл.

Храни с високо съдържание на фибри са например броколито, червеният боб, артишокът, лещата, овесените ядки и кореноплодните зеленчуци като моркови и цвекло.

Обърнете внимание на магнезия

„Магнезият обикновено помага, защото неговата функция е свързана с отпускането на мускулите“, казва Изабел Смит.

Магнезият се намира в зеленолистните зеленчуци, които можете да си правите на сок или смути, което пък ще помогне и с хидратацията на организма ви.

Според Норткът черният шоколад и термично обработеният спанак също са много добър източник на магнезий. Други източници на магнезий са печените тиквени семки, семената от чия, соевото мляко, черният боб и сьомгата.

Консумирането на тези храни по време на менструацията ще помогне с болките.

Яжте храни, богати на омега-3 мастни киселини

Увеличете консумацията на храни, съдържащи омега-3 мастни киселини, през целия месец. Такива храни са различните видове морски дарове, семена и ядки.

Особено високо е съдържанието им в сьомгата, сардините, орехите, водораслите, стридите.

Повече зеленчуци

Според различни проучвания хранителен режим, базиран предимно на растителни храни, може да помогне за по-безболезнен цикъл.

Яжте храни, които блокират естрогена

Такива са: цитрусовите плодове, спанакът, гъбите, телешкият дроб, черният шоколад.

Не забравяйте хидратацията!

Пиенето на достатъчно вода е важно през целия месец. Достатъчната хидратация помага за отпускане на мускулите и оттам за по-малко менструални болки.