Величествената 17-метрова статуя на Микеланджело се съхранява в Galleria dell'Accademia във Флоренция от 1873 г. Нов проект обаче, включващ екип от инженери, техници и реставратори, се надява да изготви най-достоверната, усъвършенствана реплика за разсроченото Експо 2020 в Дубай по-късно тази година.

Този проект, започнал преди няколко месеца, се изпълнява на три отделни етапа. Първо – високотехнологичните скенери се използват за направата на точна цифрова версия на статуята. След това отделните части се отпечатват 3D и накрая тези части се сглобяват и усъвършенстват от специален екип от реставратори.

За да осигурят максимална прецизност на всеки детайл от скулптурата, изследователи от Университета във Флоренция си сътрудничат с шведска мултинационална компания. Заедно сканират статуята с помощта на индикатор, комбиниран с лазер. След това техниците използват проектор за осветяване на повърхността и заснемане на всички детайли с две камери с висока разделителна способност.

„Предизвикателството тук е да бъдем пилотен проект, пилотен модел, за да обединим всички тези материали, всички тези технологии чрез химия, физика и упорита работа, понеже очите и ръцете ни винаги са под натиск“, казва Никола Салвиоли, който ръководи групата реставратори по този проект.

 „Покриваме го с камък, на първо място, за да му придадем вид на Давид на Микеланджело и след това да го характеризираме, за да направим на повърхността онези пукнатини, счупвания, петна, ожулвания, гладки части и по този начин да даде душа на това, което всъщност е копие, което е трансформирано от дигитално във физическа материя ", казва Савиоли.

Докато неговият близнак ще бъде представен на света на изложението в Дубай през октомври, оригиналната статуя на Давид ще остане във Флоренция в очакване на завръщането на 1,5 милиона посетители, които идват всяка година.