Венеция ще стане първият град в света, който ще събира входна такса от посетителите. Парите, събрани от схемата, ще бъдат изразходвани за намаляване на сметките за събиране на боклук, плащани от венецианците. За да помогнат за справяне с пренаселеността и да обезкуражат еднодневните туристи, градските власти обявиха в петък, че от януари 2023 г. ще събират от туристите до 10 евро.

От години градът е масово пренаселен, като туристите генерират планини от отпадъци, а тесните пешеходни пътеки на града са задръстени в натоварените периоди. 

След въвеждането на таксите посетителите ще трябва да направят предварителна онлайн резервация и да платят между 3 и 10 евро в зависимост от времето на годината. Инспекторите ще патрулират в града и ще имат право да спират туристите и да изискват доказателство за плащане. Отказът от плащане онлайн ще се наказва с глоба до 300 евро.

Парите, събрани от схемата, ще бъдат изразходвани за намаляване на сметките за сметосъбиране, плащани от венецианците, които са по-високи от тези в съседните градове.

Жителите и хората, които идват на гости при тях, както и туристите с резервация за нощувка в хотел ще бъдат освободени от такса смет и ще могат да изтеглят сертификат, който да докаже, че не трябва да плащат. Други градове, засегнати от масовия туризъм, ще следят отблизо дали пионерският модел на Венеция ще проработи.