България и останалата част на Европа, с изключение на Русия, Беларус и Исландия, ще преминат към зимно часово време между събота (24 октомври) и неделя (25 октомври).

Тази нощ, в 4.00 часа местим стрелките на часовника с един час назад заради преминаването към зимно часово време. Така 4.00 часа ще стане 3.00 часа и ще спим един час повече.

Отброяването през зимата започва всеки последен уикенд през октомври и продължава до последния уикенд на март на следващата година, когато лятното часово време се възобновява.

Европейският парламент на 4 март миналата година гласува за премахване на сезонната смяна на времето от 2021 г. Но Съветът на ЕС все още не е взел окончателно решение, така че не е напълно сигурно, че това ще бъде последната промяна в ЕС.

Според много специалисти обаче, смяната на времето има негативно влияние върху здравето ни, тъй като промяната разстройва вътрешния ни биологичен часовник.

Някои смятат, че връщането на часовника с един час назад може да доведе до изостряне на хроничните заболявания и депресия, докато други експерти обясняват, че това се дължи единствено на самовнушение. Всъщност преминаването към зимно време не оказва съществено влияние на здравето на хората, но може да развали тяхното настроение, обясняват учени.

Сезонната промяна на времето, с изключение на Европа, се прилага в повечето страни от Северна и Централна Америка, както и в много други страни по света.

Времето не се променя в Япония, Китай, Южна Корея или в страните от африканския континент.