Средностатистическият човек консумира около 3 чаши кафе на ден. А какво правим с утайката, след като се насладим на напитката? Изхвърляме я! Но следващият път преди да го направите, спрете и вижте колко полезна може да бъде тя.

Елиминирайте миризмите

# 1 - Изсушете утайката и я сипете в купичка. Тя е чудесен неутрализатор на миризми в хладилника или шкафа.

# 2 - Дръжте малка кутия с утайка под ръка в кухнята. Следващият път, когато режете лук или пресен чесън, извадете малко количество, разтрийте го върху ръцете си и изплакнете. Миризмата ще си отиде!

# 3 - Утайката от кафе е богата на фосфор, калий, магнезий и мед. Те е малко киселинна и е чудесен компот за растенията.

# 4 - Когато засаждате семена от моркови и репички, разбърквайте ги с утайка от кафе преди да посадите. Ще удвоите реколтата!

 

# 5 - Смесете 1 супена лъжица утайка от кафе с 1 чаена лъжичка зехтин, пише Idei.bg. Нанесете с памучен тампон или памучен тампон на издрасканите дървени мебели и подсушете. Първо тествайте на  незабележимо място.

# 6 - Напълнете кутийка или буркан с 2-3 см влажна утайка и отгоре сложете двойно залепващо се тиксо. Ароматът ще привлече хлебарките и те ще остана в капана. За да отблъснете мравки , просто поръсете с кафена утайка на местата, където се събират.

 

# 7 – Ако кучето ви има бълхи, втрийте малко кафена утайка в козината, оставете за малко и след това го изплакнете.

# 8 – Ако котката ви ползва градината или саксиите за тоалетна, смесете кафена утайка и нарязани портокалови кори и поръсете обилно почвата.

# 9 – Добавете една супена лъжица прясна утайка към марината от месо, за да подобрите вкуса му.

# 10 - Кафето има естествени стягащи и антиоксидантни свойства, които го правят чудесен препарат за почистване и тонизиране на лицето. Просто смесете утайката от кафе с мляко, за да направите паста. Разтрийте го за около минута, след това се отпуснете и оставете за около 20 минути. Изплакнете.

 

# 11 - Брюнетките могат да придадат блясък в косата си, като изплакнат чистата коса със силно, охладено кафе. Използвайте утайката от кафе, залейте с 2 чаши гореща вода и оставете за около 15 минути .

# 12 - Кофеинът в кафето помага за стимулиране на клетките на кожата и я прави по-здрава и  по-стегната. Просто добавете кокосово масло, масло от витамин Е или масло от жожоба в утайка от кафе и масажирайте под душа.