Милиони хора по света всяка сутрин приготвят кафе. И не само сутрин. След като е готово, използваната утайка се изхвърля, като в по-добрия случай отива в коша за компостиране. Последното е чудесно, но има и други неща, за които можем да я ползваме.

Например за почистване и освежаване на различни неща в дома, както ни показва Apartment Therapy. 

Връщане на блясъка на тенджери и тигани

Колкото и прилежно да ги мием, след дълга употреба съдовете за готвене за загубили първоначалния си бляскав вид. Дребните драскотини по дъното и наслагванията от мазнина по външната им страна могат да бъдат премахнати с утайка от кафе. Достатъчно е да я разтворим с малко вода и старателно да изтъркаме целия съд.

Свеж мирис в хладилника

Утайката от кафе съдържа азот, който успява да елиминира миризмите в хладилника. Важно е да ползваме изсъхнала утайка, която да поставим в купичка. Ако тя е все още влажна, рискуваме да развие мухъл.

Почистване на барбекюто

Упоритите наслагвания от мазнина по грила и барбекюто можем да отстраним ефективно с помощта, като поставим върху гъбичка утайката от кафе и изтъркаме добре.

Освежаване на дървени мебели

В този случай трябва да подходим малко по-нежно. Приготвяме паста от останалата утайка от кафе и вода, след което намазваме дървените части на дивани, фотьойли или пък цели дървени столове с нея. Оставяме да престои няколко минути, след което избърсваме. Можем да повторим процедурата за по-добър резултат.

 

Източник: lifestyle.bg