Ученичка, с по-висок коефициент на интелигентност от Алберт Айнщайн и Стивън Хокинг, беше приета в "Менса".

Анвита Патил е едва 11-годишна, когато се е явила на теста през януари.

Ученичката от Манчестър надхвърля очакванията и получава най-високия възможен резултат в своята възрастова категория - 162. И Айнщайн, и Хокинг имат 160.

Момичето, което е в седми клас в частно девическо училище в южната част на Манчестър, е от академично семейство. Баща ѝ работи като консултант в Националната здравна служба, а майка ѝ е докторант по математика.

Майка ѝ за първи път забелязва нейната интелигентност, когато Анвита я изпреварва с отговорите на математически задачи.

"Решавахме математически задачи заедно, но понякога не получавах отговора. Анвита обаче успяваше. Тя мисли напълно различно и то за неща, които не се преподават в училище", допълва майката.

Баща ѝ пък разказва, че още от началното училище дъщеря му е измисляла по няколко начина за решаване на проблеми, за които неговата жена не знае. 

Самата Анвита споделя, че е доволна от резултатите си и следи обществото на "Менса", което я е поканило да се присъедини към редиците му, от години.

Дружеството "Менса", най-голямата организация за хора с висок интелект, приема само хора, които имат резултат в 98-ия процентил или по-висок, а на IQ теста за интелигентност резултатът им е минимум 140.

То има около 20 000 членове, които се срещат периодично и провеждат събития онлайн.

През 2021 г. британският вестник "Бристол пост" съобщава, че местният 12-годишен ученик Барнаби Суинбърн е изкарал 162 точки на теста за интелигентност. В резултат на теста тийнейджърът е поканен в обществото "Менса".