Учените са открили, че ефектът на кофеина върху човешкото тяло има индивидуални характеристики. Ето защо за някои хора напитката ободрява, докато за други, напротив, стимулира слабост и сънливост.

- Аденозиновите рецептори са отговорни за чувствителността към кафето. Аденозинът е вещество, което се произвежда от тялото и потиска процесите на възбуждане. Кофеинът е подобен по структура на аденозин, следователно, когато попадне в организма, аденозиновите рецептори се блокират, а след приема на кафе усещането за умора отслабва и възниква прилив на сила, каза Игор Смолин, кандидат на биологичните науки aif.ru.

В допълнение, ефектът на кафето върху тялото зависи от работата на черния дроб. Ако човек има чернодробно заболяване, кофеинът се филтрира по-лошо и повече от него навлиза в тялото. Ако черният дроб е здрав, тогава ефектът на кофеина няма да бъде толкова забележим.

В този случай употребата на кафе може да служи като превенция на болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Фенилинданите, съединения, които предотвратяват появата на двата основни протеина, отговорни за развитието на болестта, имат защитен ефект върху мозъка. Тези вещества се образуват при печене на кафе на зърна.

Смята се, че еднократна доза кофеин не трябва да надвишава 100 mg, а дневна доза от 300 mg. За сравнение средно 95 mg кофеин се съдържа в една халба, а 150 mg в еспресо.