Хомеопатията помага при нула от 68 различни видове заболявания. Ако има резултати от лечението с хомеопатични средства, те са единствено заради плацебо ефекта - самовнушението, че здравословното състояние се подобрява.

Това е генералният извод на група учени, водени от известния проф. Пол Глазио от Университета "Бонд". По поръчка на Националния съвет по медицина и здравеопазване на Великобритания, екипът направил метаанализ на 176 проучвания, съсредоточени върху 68 конкретни заболявания. Екипът изготвил 57 систематични прегледа на данните и достигнал до категоричния извод, че "няма свидетелства хомеопатията да влие върху болестите, за които се твърди че помага, нито че отива отвъд плацебо ефекта", пише британският сайт "Индипендънт".

Хомеопатията е алтернативно лечение, основано на вярването, че колкото по-малка е дозата на предписаното вещество, толкова по-ефикасно и същевременно безвредно е то. При това лечение познати препарати от фармацията се разреждат в съотношение едно към десет милиарда или още повече. Това се постига чрез разреждане с вода или алкохол, докато почти не останат следи от началното вещество. 

В блога на Британския медицински журнал (BMJ) проф. Глазио коментира, че екипът е облекчен от категоричните резултати и от това, че анализът най-после е приключил. Той уверява, че започнали проучването с нагласата "Не знаем".

Според учения, създателят на хомеопатията Самуел Ханеман с пълно право е търсел алтернатива на жестоките и нехигиенични до онзи момент практики в медицината през 18-и век, но просто това не е бил правлиният път.