Тутанкамон е починал заради инфекция на крака след като бил ранен при катастрофа с колесница. Това твърди известният египетски аргеолог д-р Захи Хавас, съобщи "Сейли стар".

От години експертите се опитват да разгадаят мистерията около смъртта на 19-годишното момче фараон, което загива преди 3000 години.  

Костни фрагменти, открити в черепа му, сочеха към убийство, но счупена кост на крака на момчето посочва, че младежът е загинал заради злополука.

Д-р Захи Хавас коментира, че екипът му използва нова технология, за да изследва мумията на младия крал.

Според експерта, Тутанкамон е умрял в следствие на счупване на крака след катастрофа с колесницата. Раната се инфектира и това го убива.

"Ще разберем чрез нова технология, която ще сканира ДНК-то му. Ще открием всички генетични заболявания, които е имал", твърди д-р Хавас.

Тутанкамон е роден с деформации, тъй като баща му Ехнатон и майка му, известна само като Младата дама, са брат и сестра.

Смята се, че младият крал е страдал от синдром на Марфан - генетично заболяване, което може да причини необичайно удължаване на пръсти, ръце и крака.

"Знаем, че е имал фрактура на левия крак и тя е причинена при злополука два дни преди неговата смърт", казва д-р Хавас.

Според него ако се докаже, че раната се е инфектирала, това ще потвърди версията, че Тутанкамон не е убит, а е загинал след нещастен случай.

Резултатите от изследването ще бъдат обявени догодина.