Знаете ли, че тученицата е суперхрана, която съдържа 7 пъти повече витамин С от лимоните, а мастните киселини омега-3 са 5 пъти повече, отколкото в спанака? Наричат здравословната храна Кралицата- плевел, а познавачите твърдят, че няма нищо по-добро за подсилването на организма и за изграждането на силна имунна система. 

Ботаническото й име е Portulaca oleracea и по света отдавна е позната като лечебно растение. Използвана e като средство при редица оплаквания - артрит, главоболие, изгаряния и кашлица и други. Още през 1 в. пр. н.е. римският учен от гръцки произход Диоскорид пише за тученицата, че изчиства от паразити и намалява главоболието.

На тученицата ще бъде посветен фермерския фестивал, който ще се проведе днес пред сградата на земеделското министерство в София. Организаторите са предвидили изненади за посетителите, а в 12 часа  „Био Ферма Софина“ ще покаже различни рецепти с тученица. Това е типична биохрана, богата на витамини А, В6, В9, минерали - калций, калий, натрий, магнезий и фосфор, манган и желязо.Съдържа два вида пигменти, които са мощни антиоксиданти - бетацианин и бетаксантин. Те предпазват организма от действието на свободните радикали.

Това събитие на Фермерския фестивал се провежда по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия.