Езеро в американския щат Орегън се пълни всяка зима, а след това „изчезва“ през 1,8-метрова дупка – досущ като вана. Причината за природния феномен са подземни канали, подобни на тунели, пише ploshtadslaveikov.com.

Изгубеното езеро се източва постепенно, не изведнъж. Но тъй като през лятото има много по-малко дъжд за попълването му, в един момент то остава напълно сухо. Водата преминава през пореста вулканична скала под земята и след това избива към извори, които се намират наблизо.

Местните хора разказват, че дупката в Изгубеното езеро съществува, откак се помнят. „Пълни се през зимата, когато валежите надвишават скоростта на изтичане. След това изсъхва и става като ливада“, обясняват те.

През годините мнозина неуспешно са опитвали да блокират дупката – горските рейнджъри в района са откривали автомобилни части и други отпадъци, хвърляни в нея. „Ако някога някой успее да я запуши, което не сме убедени, че може да се случи, резултатът просто ще е наводняване на езерото и пътя наблизо“, казва Джуд Макхю от местното горско стопанство.

Още новини от деня може да четете ТУК

TrafficNews.bg