С шестица по български език и литература завърши трети клас в българското училище към посолството ни в Рабат най-малкият внук на царя Симеон-Хасан, съобщава 24 часа. Синът на Калина и Китин Муньос живее с родителите си в Мароко.

Момчето има 108 учебни часа по български език и литература. На български той учил още един предмет - “Човекът и обществото”, по който също има шестица.

По време на тържеството за 24 май в посолството Симеон-Хасан рецитира свободно стихотворението на Иван Вазов “Аз съм българче”. След което показа изработения от него макет на Троянския манастир.

Симеон-Хасан, който е единственият царски внук, роден в България, говори много добре родния си език. Учи български почти от бебе - в началото с частна учителка, а след това в училището на посолството ни в Рабат. При последната си ваканция дори удиви всички във “Врана” с изключително добрите си познания.

С майка си и дядо си той разговаря само на български. С баща си говори на испански, с приятелите си в Мароко - на арабски. Учи още немски и френски и като дядо си ще става полиглот.

Калина използва всяка ваканция в София и Боровец, за да разкаже на сина си нещо ново за българските му корени. И да го научи на нов ритуал.

А за 6-ия си рожден ден Симеон-Хасан получи българско гражданство. Процедурата бе задвижена от Калина при срещата ѝ с премиера Бойко Борисов. А указът бе издаден през 2013 г. от вицепрезидента Маргарита Попова под номер 7А.

Самата Калина също е българска гражданка. Тя използва всеки повод да покаже любовта си към България. Често се облича в българска носия и e голям почитател на народните ни шевици и на занаятите като майка си царица Маргарита и леля си княгиня Мария Луиза.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg