Трима късметлии познаха печелившите числа от американската лотария "Пауърбол" и си поделят рекордния джакпот от $1,586 милиарда, обявиха организаторите. Натрупаната сума докара до истерия американците, които в последните седмици се редяха на огромни опашки пред пунктовете за продажба на билети. Джакпотът набъбваше плавно от 4 ноември миналата година, когато започна от 40 милиона долара.

Малко след като в сряда в 20,00 ч местно време бяха изтеглени числата 4, 8, 19, 27, 34 и допълнителното 10, стана ясно, че печеливш билет е бил купен в Чино Хилс, предградие на Лос Анджелис. Собственикът на магазина 7-Eleven, в който е купен талонът, ще получи 1 млн. долара бонус.

По-късно от лотарията обявиха, че има още два печеливши билета - в Мелбърн Бийч (Флорида) и Мънфорд (Тенеси). Собствениците на магазините, продали билетите, също ще получат по 1 млн. долара премия. Имената на тримата щастливци, които си поделят джакпота, не бяха обявени до вчера вечерта. Говорителят на лотарията Рус Лопес каза, че всеки от тях ще прибеле по около 528,8 млн. долара. Късметлиите обаче ще трябва да се разделят с 39,6% от печалбата си за федерални такси и щатски данъци.

Лотарията се разиграва в 44 щата, столичния федерален окръг Вашингтон и две територии на САЩ със специален статут - Вирджински о-ви и Пуерто Рико. Шансът за уцелване на печелившата комбинация са 1 на 292,2 милиона - доста по-малък отколкото да бъдете ударен от гръмотевица например (1 към 1,19 млн.).

Билетът струва 2 долара. За всеки долар от продажби на талони за лотарията половината отиват за наградата, 40% за каузи като образование, а 10% за търговците на дребно, които продават билети и други административни разходи. Организаторите съобщиха, че до сряда на обяд са били пуснати 86% от всички възможни комбинации за спечелването на джакпота. Жител на Санта Крус пък спечели 1 млн. долара, като позна петте числа, но не и допълнителното.

Още новини ТУК

TNS.bg