Ако сте от дамите, които трудно се разделят дори с връхчетата на косата си, ще ви споделим няколко прости и много ефикасни трикчета, чрез които ще я накарате да расте много по-бързо от обикновено.

1. Забравете за шампоана

Може би не сте го правили, но ще трябва да спрете да миете косата си с шампоан за известно време или поне да го правите по-рядко. Освен замърсяванията, шампоаните премахват важни естествени масла от косата ви. Възможно е да не изглежда достатъчно добре след измиване без шампоан, но е много полезно за косъма. След като отмиете балсама, изплакнете с хладка вода.

2. Подстригвайте я достатъчно често

Препоръчително е да посещавате фризьора си веднъж на 3 седмици. По този начин ще поддържате вида на косата си перфектен. Няма нужда да чакате по-дълго време, защото косъмът започва да цъфти значително повече. Ако 3 седмици ви се струват прекалено кратък период, старайте се да се подстригвате поне веднъж на 45 дни. И не забравяйте - косата е по-красива, когато е здрава.

3. Забравете за опашките и кокчетата

Започнете да носите косата си спусната. Стегнатите кокчета и опашки опъват косъма и той се къса. Има много други красиви прически, които са по-щадящи. Ако все пак не можете да се разделите с тях, сменяйте мястото, на което се намира опашката или кокчето. По този начин ще намалите косопада и болката в корените.

4. Хранете се здравословно

Убедете се, че приемате достатъчно количество мазнини и протеини, които са изключително важни за здравето на косата ви. Включете в менюто си ядки, зеленчуци, авокадо и млечни продукти. Забравете за чипсовете и преработените храни. Заменете ги с по-здравословни такива и ще видите как това веднага ще се отрази на косата ви, пише Iwoman.bg.

5. Домашна маска

Препоръчваме ви поне веднъж седмично да нанасяте домашна маска върху косата си. Можете да добавите различни хранителни продукти и масла в нея - жълтък, кисело мляко, лимон, зехтин, арганово масло, кокосово масло и т.н.

6. Забравете за памучните материи

Препоръчваме ви да не използвате памучни калъфки за възглавница. Търкайки косата си във възглавница от памучна материя, косата се накъсва. По-подходящо е да използвате материи като сатен или коприна. Обикновените хавлии също могат да предизвикат много голямо разрошване, което нарушава функционирането на кутикула на косъма и създава разкъсване. По-добре подсушавайте косата си със стара памучна тениска.