Детството отминава, но детското в някои от нас остава. Всеки човек пораства и идва време, в което трябва да тръгне по своя път и да поеме отговорностите, които животът му поднася. Но при някои от нас, макар и пораснали вече, детето още е някъде там в нас и не иска да си тръгне. Трябва ли да запазим детското в нас?
Детското в „големите” – детското в „големите” е не чак толкова рядко срещано явление. Има много хора, които отдавна не са деца. Но има и такива хора, които са пораснали отдавна и въпреки това детето в тях още живее.
„Порасналите” – възрастните, които са пуснали детето от тях отдавна да си отиде по-трудно могат да се отпуснат, да оставят проблемите за малко настрана, да се опитат да избягат от сивото ежедневие, да пуснат на воля детското в себе си да се изяви за определен период от време и да наклони везните към себе си. Тези хора не могат да си позволят да бъдат някой друг дори за съвсем малко време и да се освободят от оковите на проблемите, които ни застигат почти всеки ден. „Порасналите“ вече са забравили, че могат да бъдат щастливи по-детски и да изпитат емоции, които не са присъщи за тях самите.
„Децата” – тези, които не са пуснали детето да си тръгне и го носят в сърцето си, по някакъв начин са по-щастливи от „порасналите”. Така е, защото, когато детското се обади и наклони везните към себе си, това означава, че е настъпил моментът, в който трябва да дадем свобода на чувствата и емоциите си. Настъпило е време да си дадем почивка и да бъдем себе си без да се крием, без да се срамуваме, че всъщност давайки свобода на детското в нас ,да се обади‘, показваме истинската си същност. Запазете детето в себе си Тези, които сме всъщност – тъй като вече сме големи и трябва да се държим като възрастни, да поемаме отговорности, да бъдем разумни и да мислим с главата си, а не да даваме голямо поле за изява на емоциите си и детето в нас се налага през повечето време да бъде ,заключено‘ вътре в нас. Но щом настъпи моментът за почивка, тогава ние – тези, които все още пазим в сърцето си детето, можем да бъдем тези, които искаме и да не се срамуваме да се покажем. Да бъдем истински, да покажем кои сме всъщност и да не се срамуваме от това, че детето в нас още е живо!

Ето и няколко начина да запазим детето в себе си за по-дълго:

1. Слушайте Спайс гърлс или Coco Jambo – Всички си спомняме хитовете им и преди колко години беше модерно да ги слушаме, нали? Само внимавайте да не счупите леглото, докато скачате на него – все пак сте пораснали.


2. Пазарувай от време на време с майка си – Въпреки, че си голяма и сама си плащаш сметките мама ще поеме поне половината от разноските ти по време на шопинг.


3. Да легнеш на пода, гледайки телевизия, гушнала големия плюшен мечок – толкова сладко!


4. Гъделичкайте се с гаджето си – Детска игра, която ще разсмее и двама ви, и ще помогне на детето скрито във вас да се покаже.


5. Задължително отиди на лунапарк или цирк – Изпробвай колкото можеш повече атракции – виенско колело, гондола, батут. Хапни си и захарен памук. Ако успееш да накараш и партньорът ти да те последва удряш двойно бинго.


6. Въпреки, че всички имат мобилни телефони ти използвай домашния (както в доброто старо време), за да говориш поне 1 час с приятелката ти. Нищо, че често сте заедно!


7. Направи си албум, като този на манекенките и слагай в него всяка година по една твоя снимка. Така ще проследиш ефекта на “преди и след”, точно както в детските години.


8. Карай колело в парка – Когато бяхме деца едно от нещата, което ни забавляваше беше карането на колело. Защо да не се пораздвижиш на въздух, като оставиш велоергометъра във фитнес залата?


9. Ритуалът 15-ти септември – Влез в ролята на ученичка и купи за офиса си нови канцеларски материали – тефтери, писалки – така ще направиш задачите си по-приятни.


10. Пий шоколадово мляко – Освен, че ти беше любимо като дете, можеш да върнеш този спомен, защото пиенето на шоколадово мляко е много полезно и след тренировка.


Разбира се няма как да върнем тази скъпа част от живота ни – детството. Можем от време на време да си позволим да се отпуснем, като изпробваме някои от горепосочените неща и да направим детството на децата ни наистина незабравимо!