Тръстикова лодка тръгва на международна експедиция от Варна. Целта на експедицията е да се докажат сведенията на Херодот за търговските контакти между древен Египет и народите по бреговете на Черно море през праисторическата епоха. Повече за експедицията ще от репортера ни Ива Георгиева. 3000 километра трябва да измине тръстиковата лодка на АБОРА 4 в следващите 3 месеца, съобщава БНТ.

Плаването ще бъде на борда на 12-метрова тръстикова лодка, която цяло лято екипажът строи в Белославското езеро под зоркия поглед на двама боливийци, живеещи близо до езерото Титикака.

Смята се, че племето, към което принадлежат, и до днес е запазило непокътната от древността техниката за строене на тръстикови лодки. Все пак техни предци са създали и тръстиковата лодка, с която световноизвестния изследовател на морето Тур Хейердал е прекосил Атлантическия океан преди 50 години.

На борда ѝ ще се качат 12 души от различни държави, сред които и българин - историкът Теодор Роков от Археологическия музей във Варна. Маршрутът на плавателния съд е Варна - Истанбул - Чанак кале (Троя) - Егейски острови и остров Крит.

Снимка от dariknews.bg