Разсеян зад волана?! Да, това не рядко се случва на всеки водач. Според статистиката на застрахователите именно разсейването причинява поне една от 10 пътни злополуки.

Повечето от нас знаят, но подценяват това, че поведението им при шофиране може да бъде опасно за тях, пътниците в колата и другите автомобили. Помислете само - седнах зад волана по джапанки, хапнах сандвич по време на шофиране или включих аудиокнига в слушалките си. Всичко това отвлича вниманието на водача от основното занимание - контрол на пътя, следене на околната обстановка и останалите участници в движението.

Снимка 582425

С такива обувки не бива да шофирате

Хлъзгавите, твърде тесните или, обратно, твърде свободните обувки са един от факторите, които провокират инциденти. Според проучване, проведено от Ford, джапанките са водещи в антирейтинга на обувките за шофиране: кракът е лошо фиксиран в тях, така че преместването на крака от един педал на друг отнема 0,04 секунди. Два пъти повече, отколкото ако шофьорът беше обут с удобни маратонки или мокасини. В Европа за това е предвидена глоба от 90 до 200 евро в зависимост от държавата.

Опасността е, че при движение джапанките могат просто да се изплъзнат от крака и да паднат под педала на спирачката, блокирайки го. Дамските обувки с високи токчета също далеч не са най-добрият вариант за шофиране, защото могат да се захванат за постелката и поради това реакцията при спиране да закъснее фатално. И, разбира се, не трябва да шофирате боси, както правят някои през лятото. При спешни случаи няма да можете да натиснете педала на спирачката с достатъчна сила, или просто да се хлъзне крака ви.

Снимка 381876

С храна в ръцете или със слушалки на ушите не бива да шофирате

В България няма официална забрана за ядене или за използване на слушалки по време на шофиране. Единственото ограничение се отнася до мобилните телефони - и то само при условие, че го държите в ръцете си, докато шофирате, без да прибягвате до слушалки или високоговорител. Но здравият разум повелява, че има по-добри места за слушане на любимата ви музика или за задоволяване на глада от шофьорската седалка.

И тук много водачи могат да се възмутят, защото са убедени, че дори със слушалки на ушите и бургер в ръце са в състояние да останат бдителни по време на шофиране. Скорошно проучване на вече споменатия автомобилен производител казва друго. В опасна ситуация използването на слушалки увеличава времето за реакция на водача с повече от 4 секунди! Знаете ли колко метра ще измине колата ви за това време със скорост 60 километра в час? Почти 67 метра! Същото се отнася и за закуските - когато поема течност или храна, водачът е принуден да наклони леко главата си назад, като се разсейва от пътя за няколко секунди. А фактът, че докато ядете, е невъзможно да държите здраво волана с две ръце, е напълно излишно.

Снимка 454552

Козметиката също е забранена

Много момичета осъзнават, че поставянето на грим по време на шофиране не е безопасно. Но те все пак го правят, когато времето не им достига. Помислете само за това: всяка година се случват около половин милион неприятни пътни инциденти поради факта, че представителките на нежния пол са решили да оцветят очите си, да начервят устните си или да поправят прическата си .

Между другото, коригирайки грима по време на шофиране, можете не само да провокирате злополука, но и да си навредите. Например, може да пострадат очите ви, ако оформяте миглите си със спирала и докато шофирате преминете през дупка или друга пътна неравност.