Да летят хората обичат още от древни времена. Икар е полетял, но заради момчешката дързост и стремежа към слънцето, кацането му е било с фатален край. Ето защо като градска легенда сред хората, на които предстои пътуване със самолет е останало пожеланието "Броят на кацанията да е равен на броя на излитанията".

Има летища, на които приземяването е толкова рисково, че са влезли в класацията за 25-те най-опасни писти по света. Част от нас са срещали по време на приземяване напълно нормални летища. Тези, които Ви предлагаме да видите в Check.BG, могат да бъдат причислени към "абсолютните дестинации на смъртта".

Внимание! Има вариант, след като се запознаете с тях, никога повече да не се качите на борда на самолет... :)

1. Летище Тонконтин, Хондурас - Телевизионният канал History Channel определя международния аеропорт като втори най-рисков на Земята. И въпреки че Боинг 757 се отделя и приземява на аерогарата непрекъснато, опасният планински терен, на който е построено, го прави основен подгласник за лидерство в тази ужасна класация...

Toncontín International Airport Honduras

2. Летище Агати, Индия - Едва 1200 метра е дълга пистата на това летище в една от най-населените държави в света. Рискът за пилотите е изключително голям при всеки опит за кацане. Туристи и местни, обаче, нямат голям избор, защото летището е основно за околните 36 острова.

Agatti Airport India

3. Летище Кливлън Хопкинс, САЩ - Пистата на това летище не е толкова опасна за кацащите и излитащи самолети. Аеропортът е в тревожния списък по една единствена причина - некомпетентният персонал, който обслужва терминалите и полетите.

Cleveland Hopkins International Airport USA

4. Летище Гибралтар - Вгледайте се по-внимателно в снимката... Видяхте ли нещо притеснително? Летището всъщност наподобява жп прелез. Вижте шосето, което пресича пистата. Всеки път, когато летателна машина предприеме кацане автомобилният трафик се спира с бариери от кантонери, които следят за спазване на правилата.

Gibraltar International Airport

Gibraltar International Airport

5. Летище Кансай, Япония - То е разположено на изкуствен остров и е толкова голямо, че се забелязва и от Космоса. Проблемите идват от географското му местоположение - място с неспирни циклони, нестабилно морско дъно и трусове.

Kansai International Airport Japan

6. Летище Уелингтън, Нова Зеландия - Вижте тази наистина рискова за кацане заради дължината си писта. Настръхнахте ли? Нейният край предполага потенциално озоваване в океана.

Wellington International Airport New Zealand

7. Международно летище Савана - Всъщност това летище не е никак опасно, но пък за сметка на това е най-зловещото в историята на пътническата авиация. Предишните собственици са маркирали гробовете си върху земята, на която и до ден днешен е позиционирана пистата.

Savannah International Airport USA

Savannah International Airport USA

8. Летище Камдо Бамда, Тибет - Разреденият кислород на 4 334 метра над морското равнище въобще не се отразява добре на двигателите на кацащите самолети. Този факт е достатъчно разпространен и предизвиква силен стрес както у пилотите, така и при пътниците, избрали тази дестинация. Летището е най-високо разположеното в света. Когато излязат от самолета част от пасажерите получават затруднено дишане, гадене и виене на свят. За да функционира нормално един организъм на подобна надморска височина, е нужна засилена алпинистка подготовка!

Qamdo Bamda Airport China

9. Международното летище Принцеса Юлияна, Сейнт Мартин, Сен Мартен - Летището е един от фаворитите в своебразната подредба. То е едно от най-натоварените в Източните Кариби и е с дължина на пистата близо 2180 метра. Това не е проблем за малки или средни самолети. Това, което е най-странното и абсурдно в случая е, че когато тук се налага да се приземяват по-големи самолети (Boeing 747 и Airbus A340 например), пилотите са принудени дотолкова да ги снижават, че минават буквално над главите на туристите, седящи на плажа Махо Бийч. Това е изключително опасно, както за плажуващите, така и за пътниците, които са си закупили самолетен билет за полет към тази дестинация.

Princess Juliana International Airport

10. Летище Паро, Бутан - До ден днешен има само осем пилоти с необходимата квалификация за приземяване на самолет на това летище. Успокоителните са задължителни при пасажерите, минути пред кацането.

Paro Airport Bhutan

11. Международно летище Марискал Сукре, Еквадор - Разумът на властите в южноамериканската държава се оказа достатъчно добър, за да затвори през 2013 г. това летище. Макар и късно липсата на каквито и да е безопасни условия за излитане и кацане на самолети си каза думата и аеропортът вече е само в историята. Пистата е във висок планински район с чести гъсти мъгли и в изключителна близост до активен вулкан. Да се чуди човек кой въобще е планирал подобен инфраструктурен проект на място като това!

Mariscal Sucre Airport Ecuador

12. Летище Нарсарсуаг, Грийнленд - Представяме Ви, може би, най-труднодостъпното летище в целия свят. За да кацне успешно самолет на тази писта ще трябва да премине през серия от предизвикателства - фиорд, в чийто участък турбуленцията е страховита и пронизващи силни ветрове дори и прогнозата на синоптиците да вещае хубаво време.

Narsarsuaq Airport Greenland

Narsarsuaq Airport Greenland

13. Летище Лукла, Тензинг-Хилари, Непал - За тази аерогара, кръстена на първите покорители на Еверест, обясненията са ненужни. Достатъчен е фактът, че краят на пистата е в началото на близо 3-километрова пропаст! Дългата 496 метра писта е построена в самото начало на туристическа пътека към базовия приключенски лагер за ентусиасти, които искат да покорят най-високия връх на света. Тук видимостта е лоша, брулят постоянни силни ветрове, а кислородът е разреден. На височина от 2907 м. метеорологичните условия се сменят толкова бързо, че е изключително трудно да бъде предвидено кога да се лети и кога не.

Lukla Airport Nepal

14. Летище Мадейра, Португалия - До 1977 г. дължината на пистата е била едва 1 400 м. След това, обаче, били достроени нови 400 м. и то заради инцидент с полет 425 на TAP Air Portugal. И тази дължина не спряла ужаса в очите на пилотите, на които предстояло да приземят летателен апарат на аеропорта. В началото на новото хилядолетие, през 2003 г. пистата станала дълга 3 800 метра с надграждане върху океана. И до днес пистата се крепи на 180 колони, високи 70 м.

Madeira Airport Portugal

Madeira Airport Portugal

15. Лос Анджелис (LAX) - Много пъти летището е ставало част от подобни класации. То обслужва над 60 милиона пасажери годишно, основна база е на повече от 10 авиокомпании. Вижте снимката - гъстата инфраструктура около пистите го прави едно от най-опасните за кацане и излитане. Аеропортът предлага 87 дестинации в САЩ, 69 са международните маршрути по целия свят, ето защо пилотите идват и тръгват от тук изключително притеснени.

Los Angeles International Airport

16. Ледената писта, Антарктика - За това подобие на летище може да говори единствено фотография, от която се смразява и най-каленият в екстремни ситуации пилот. “The Ice Runway” - така е кръстена бялата писта, която е американска собственост и служи основно за експедиции на ледения континент. От сняг и лед пистата е изтъкана през цялата година, но според пилотите основата й е значително по-стабилна от асфалтираната, което премахва проблемите с буксуването и приплъзгването на машините. Много често, обаче, при спиране повърхността на самолетите потъва. В тези случаи на помощ идват товарни самолети, за да изтеглят пострадалата машина.

Ice Runway Arctic

The Ice Runway Antarctica

17. Летище Кай Так, Хонг Конг - Това строителство на глупостта един единствен път беше заклеймено като „майката на страховитите летища”... и от 1998 г. пистите му нито приемат, нито изпращат самолети.

Hong Kong Kai Tak Airport

Hong Kong Kai Tak Airport

18. Летище Хуанчо И. Ираускуин, остров Саба - Островът е част от Карибско море. Достъпът до това бижу на Холандските Антили е повече от опасен. Причината - изключително късата писта - едва 400 м. И ако си мислите, че дължината й е основният проблем, вижте по-добре снимката - в края на съоръжението има стръмен скат, който води към назъбени скали, обилно пръскани от морски вълни. Ако пилотът не осъществи необходимото ускорение, машината като нищо се е разбила в брега под т.нар. "летище".

Juancho E. Yrausquin Airport Saba Caribbean

Juancho E. Yrausquin Airport Saba Caribbean

19. Летище Густаф III, Сейнт Бартоломей - Поредното карибско райско кътче, станало френско владение. На този остров са най-скъпите хотели в района. И колкото водата, която мие бреговете на Сейнт Бартоломей е кристална, толкова пистата на летището е опасна! Тя е изградена на баир, чийто край е... в морето. На това място се наемат да кацат само чартъри с не повече от 20 души на борда. При приземяване машините буквално отвяват перчемите на плажуващите.

Gustaf III Airport Saint Barthelemy

Gustaf III Airport Saint Barthelemy

20. Летище Гизборн, Нова Зеландия - Ето това се казва уникално летище! По-скоро амалгама от два вида транспортни артерии - железопътна и въздушна. Всеки ден и то по няколко пъти пистата, на която кацат самолети се пресича от дълга товарна влакова композициия. Както виждате от снимката, диспечерите на двата вида транспорт сигурно пият кафе...

Gisborne Airport New Zealand

21. Международно летище Дон Муеанг, Тайланд - Да, да! Съвсем добре виждате и Вие - между пистите на това летище е построено голф игрище. С колко градуса ли се променя траекторията на топката за голф при приземяване на самолет?

Don Mueang International Airport Bangkok Thailand

Don Mueang International Airport Bangkok Thailand

22. Летище Courchevel, Франция - Това е писта за "навили на масрафа си" богати люде, които искат да покарат ски високо в Алпите. Летището е изключително екстремно, не само като гледка, но и като пилотско изпълнение при излитане и кацане. Почти като ски писта аеропортът се намира на стръмен скат с дължината на пистата само 525 метра. Когато има мъгла, опасността самолетът да се разбие в хълма е голяма. Но това по никакъв начин не е притеснителен факт за богатите туристи - основно руснаци. Частните чартърни полети не спират дори и през летните месеци. Куршевел е един от най-скъпите ски курорти в целия свят.

Courchevel Airport France

Courchevel Airport France

23. Международно летище Даммам крал Фахд, Саудитска Арабия - Тук няма нищо екстремно, а само необятно! Представяме Ви най-мащабното летище в целия свят. Територията, която заемат пистите и инфраструктурата на аерогарата е 483 квадратни километра от пустинята!

King Fahd International Airport Dammam Saudi Arabia

24. Летище Конгонхас, Бразилия - Не, това не е колаж или дело на прецизен фотошоп маниак. Виждате не друго, а истинско летище в Бразилия! То отстои на 8 километра от централната част на Сао Пауло. Не мислите ли, че пилотите имат нужда от солидна доза алкохол след/ако приземят самолета?!

Congonhas Airport Brazil

Congonhas Airport Brazil

25. Международно летище Бара, Шотландия - Единственото летище в света, от което самолетите излитат буквално от плажната ивица. Писта всъщност е неправилно да се каже, тъй като излитането и кацането стават директно от и на пясъка. Когато в района вълнението на морето е силно, отреденото място за кацане остава под водата, а ползването на летището се ограничава до второ нареждане.

Barra Airport Scotland

TNS.bg