През XX-XXI век излизат огромен брой филми от различни жанрове. Голям избор от филми е едновременно предимство и недостатък.

10-те най-добри филма на всички времена се гледат най-добре въз основа на проверена оценка.

Няма гаранция, че ще харесате всички филми от ТОП 10. Вероятността обаче е голяма, тъй като популярните филми бяха високо оценени не само от публиката, но и от филмовите критици по целия свят.

Кръстникът (1972)

Криминалната драма, режисирана от Франсис Форд Копола. В центъра на сюжета е нюйоркската сицилианска мафиотска фамилия Корлеоне.

Криминале (1994)

Известната работа на режисьора Куентин Тарантино предава атмосферата на епохата, когато американските престъпници активно извършваха грабежи, убийства и различни престъпления. Във филма участват много звезди като Брус Уилис, Ума Търман, Джон Траволта и др.

Животът е прекрасен (1997)

От картина на щастлив живот на млада двойка до трагична картина на войната. Филмът учи да вярваме, че животът е красив и всичко се случва с причина.

Форест Гъмп (1994)

Филмът е под формата на историята на главния герой за неговия живот. Форест Гъмп е човек с нисък коефициент на интелигентност. Филмът показва как можеш да „вървиш“ въпреки тормоза и подигравките, като същевременно станеш известен почти в цял свят.

Градът на Бога (2002)

Бразилският филм разказва за насилието, бедността на града, неговата жестокост и в същото време сантименталност. Историята е разказана от името на черно момче.

Мълчанието на агнетата (1991)

Сюжетът се основава на разследването на престъпления, извършени от сериен убиец. Безсилно ФБР се обръща за помощ към убиец канибал.

Животът е прекрасен (1946)

Успешният американски филм на Франк Капра разказва за главния герой, който е постигнал много в живота, но е уморен. И така той решава да се самоубие, но в последния момент всичко се обръща с главата надолу.

Списъкът на Шиндлер (1993)

Режисьорът Стивън Спилбърг прави филм, който показва събитията от 1939 г., когато има масово заселване на полски евреи. Главният герой отваря фабрика, наема евреи, като по този начин ги спасява.

Боен клуб (1999)

Работата на режисьора Дейвид Финчър, която говори за ценностите на по-младото поколение, които са предадени във филма чрез физическо насилие. "Боен клуб" идва за да нарита цял един период в световното кино - киното, възхваляващо човешката глупост.

Изкуплението Шоушенк (1994)

Филмът, режисиран от американския режисьор Франк Дарабонат, разказва историята на млад банков служител, който е обвинен в убийството на жена си и нейния любовник. Филмът е адаптация на повестта на Стивън Кинг – „Рита Хейуърт и изкуплението в Шоушенк“. Във филма участват Тим Робинс в ролята на Анди Дюфрейн и Морган Фрийман в ролята на Ред. Главният герой Анди Дюфрен обаче не е извършил това престъпление. Основната част от сюжета се развива в затвор в Нова Англия. Там Анди преминава през много изпитания и тайно се подготвя за бягство, покривайки дупка в стената с плакати на Рита Хейуърт, а след това и на Мерилин Монро, пише actualno.com