Ядките и семената винаги се посочват като лесен и ценен източник на хранителни вещества, който не бива да забравяме да включваме в ежедневното си меню. Докато ядките ни служат най-вече за междинно хранене и справяне с глада в неподходящ момент, то със семената ни е малко по-сложно и имаме нужда от повече въображение как да ги консумираме.

Най-често това става с различни печива или салати, към които ги добавяме. И ако сме фенове на подобен тип хранене, трябва да знаем, че тиквените семки са най-полезните. Те са богати на цинк, желязо, протеини и фибри и специалисти по здравословно хранене препоръчват да присъстват често в менюто ни, защото имат многобройни ползи за организма.

В 30 грама тиквени семки се съдържат 160 калории, 8 грама протеин, 14 грама мазнини, 4 грама въглехидрати и 2 грама фибри. Така само с една порция може да си набавим почти 40% от препоръчителния дневен прием на магнезий, 18% на цинк и 13% от необходимото ни желязо. С въпросното количество си набавяме и 40% от дневната стойност на медта, която помага на тялото да произвежда енергия, да образува червени кръвни клетки и съединителна тъкан.

Снимка 665459

Магнезият е от съществено значение за здравето на сърцето и мозъчната функция. Важен е и за нервната система и мускулите. Цинкът поддържа функцията на имунната система, а желязото е важно за производството на червени кръвни клетки. Мазнините в тези семена са полезни за сърцето и са подходящи за нисковъглехидратни режими.

В тях се съдържа още веществото растителен стерол. Той е съставен от съединения, които имитират холестерола и се конкурират с него за усвояването от организма, което може да помогне за понижаването на неговите стойности, обясняват американски диетозоли пред New York Post.

Те поставят след тиквените семки семената от чиа заради техните фибри, слънчогледовите семки заради високото количество витамин Е, сусамовите семена за тяхното изобилие от магнезий, ленените семена за техните ползи за сърцето и конопените - за тяхното съдържание на протеини.

 

Източник: Lifestyle.bg