Шведската тийнейджърка Грета Тунберг нахока политиците на откритата в Ню Йорк глобална среща на върха, посветена на усилията за предотвратяване на катастрофални климатични промени на планетата. Важни световни лидери, сред които американският президент Доналд Тръмп, не присъстваха в началото на форума. Тръмп обаче изненадващо се появи за кратко, седна за няколко минути в залата, където изслуша, а след това аплодира речите на индийския премиер Нарендра Моди и на немския канцлер Ангела Меркел, съобщава БНР.

Грета Тунберг, която вдъхнови глобални протести срещу бездействието на политиците за климатичните промени, изнесе доста гневна реч на форума за климата. „Не трябваше да съм тук, а на училище, от другата страна на океана“, каза тя с треперещ глас, четейки предварително подготвения текст на речта си. „Как се осмелявате? Вие откраднахте моите мечти и моето детство с вашите празни думи, а аз съм една от късметлийките. Хора страдат, умират, цели екосистеми са унищожени. Намираме се в началото на масово изтребление, а вие само говорите за пари и фантасмагоричен икономически растеж! Как смеете?!“, допълни тя. „Но младите започват да разбират вашето предателство“, подчерта Грета, която инициира вълната от петъчни протести на ученици от цял свят.

В своето обръщение френският президент Еманюел Макрон заяви, че никой лидер не бива да остане глух към призива на Тунберг. Макрон оцени високо днешното решение на Русия да започне да прилага Парижкото споразумение за климата. План за действие представи немския канцлер Ангела Меркел, която обяви, че Германия удвоява разходите за международна помощ в борбата с климатичните промени от 2 на 4 милиарда евро. На срещата за климата, където България е представена от президента Румен Радев, се очакваte световните лидери да представят конкретни ангажименти за намаляване вредните газове в атмосферата.

Преди това генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви, че 66 държави са декларирали намерения до средата на века да постигнат нулеви нетни емисии на парникови газове. Такъв ангажимент са поели 10 региона, 102 големи града и 93 компании. Той изрази оптимизъм, че световните лидери са достигнали повратна точка във възприятията си за надвисналата заплаха.

Пред български журналисти в кулоарите на срещата президентът Радев констатира, че се надига огромна и конструктивна глобална енергия сред младите хора, които настояват за решителни действия и промени по въпроса за климата, защото не искат да живеят в свят, в който бъдещето им е застрашено.

По думите на Румен Радев България дава своя принос за борба с климатичните промени, но той посочи, че, трябва да се има предвид фактът, че въгледобивът и топлоелектрoцентралите осигуряват над 50% от енергийната необходимост на страната.

„Крайно време е България да се включи в европейските програми за въгледобивни райони в преход. Ние трябва наистина да гледаме стратегически в бъдещето и да осигурим след време възможност на хората в тези региони за трансфериране, за по-големи възможности и инвестиции и то целенасочени в тези региони“, каза Радев.

Тръмп, който изненадващо се появи за кратко на климатичната среща, е домакин на форум за религиозната свобода почти по същото време. Очаква се президентът на САЩ да говори за преследване на религиозни общности, по-специално християни - нещо, което би се приело като послание към неговите евангелистки поддръжници. Президентът Радев посещава и двете паралелни събития.