Експерти от фирмата за сигурност VPNOverview са използвали Google Trends, за да установят увеличенията на търсенето през последната седмица след поглъщането на Мъск за 44 милиарда долара (38 милиарда паунда). 

В световен мащаб търсенията за „Как да изтрия Twitter“ са се увеличили с 500 процента през последната седмица, от 24 октомври до 31 октомври, установи фирмата. 

Търсенията за „бойкотиране на Twitter“ също са нараснали с 4800 процента през последните седем дни, от 26 октомври до 2 ноември. 

Вече е известно, че много потребители на Twitter губят последователи поради изчезване на акаунти, вероятно поради изтриване. 

Изтриването на акаунт в Twitter всъщност е „прост и лесен процес“, който може да бъде завършен в няколко стъпки , въпреки че потребителите, които искат да се „откъснат“ от сайта, не трябва да се чувстват принудени да го направят. 

Най Ахмед, експерт по поверителност във VPNOverview, каза, че е „малко вероятно“ да има незабавни промени на едро в Twitter и че поглъщането „не означава много веднага“. 

„Twitter не се опитва да революционизира начина, по който хората комуникират, или да разруши съществуваща индустрия, за разлика от повечето съществуващи компании на г-н Мъск“.

„Това е доста различно от по-голямата част от портфолиото на г-н Мъск, тъй като това е един от малкото случаи, в които той е купил утвърдена компания, която не се опитва да прокара границите на възможното.“ 

Ахмед също каза, че очаква „повече откритост“ в типа съдържание, което се публикува в Twitter, както и завръщането на някои популярни фигури, които бяха забранени от платформата, като Доналд Тръмп и теоретикът на конспирацията Алекс Джоунс.

Мъск каза : „Twitter няма да позволи на платформата никой, който е бил деплатформиран за нарушаване на правилата на Twitter, докато нямаме ясен процес за това, което ще отнеме поне още няколко седмици.“ 

Множество потребители на Twitter публикуваха, че губят последователи, откакто придобиването на стойност 44 милиарда долара (38 милиарда британски лири) приключи в четвъртък. 

Възможно е хората да губят последователи в Twitter – описано като „Голямата чистка“ от един потребител – защото потребителите деактивират своите акаунти в знак на протест срещу покупката на Мъск. 

Друга възможност е, че Мъск вече е започнал да работи за намаляване на броя на ботовете на платформата, за които се твърди, че съставляват пет процента от всички потребителски акаунти.

В петък актьорът от Междузвездни войни Марк Хамил каза, че е загубил почти 6000 последователи през последните три дни. 

Вече е известно, че потребителите на Twitter заплашват да изтрият акаунтите си в знак на протест срещу Мъск и неговото първоначално разтърсване на платформата, въпреки че дали ще го изпълнят е друг въпрос. 

Откакто стана собственик, Мъск – който също управлява Tesla и SpaceX – не губи време да направи значителни промени в Twitter, включително уволнение на топ изпълнителни директори и разпускане на борда на директорите . 

Той също така потвърди, че ще накара потребителите на Twitter да плащат 8 долара на месец , за да имат синя отметка до името на акаунта си.  Мъск по-рано обмисляше такса за проверка от 20 долара на месец, но изглежда намали цената след критики от автора на ужасите Стивън Кинг . 

Той също вече е уточнил намерението си  да сформира съвет за модериране на съдържание с „широко различни гледни точки“.

„Няма да се вземат важни решения за съдържание или възстановяване на акаунти, преди този съвет да се събере“, каза той.  

Съобщава се също, че той е довел повече от 50 души от неговия персонал на Tesla,  които са работили предимно в екипа за автопилот на компанията за електрически автомобили, за да прегледат и да работят върху кода за Twitter. 

Washington Post също съобщава, че Мъск ще съкрати 25 процента от работната сила на Twitter в първия кръг от съкращения на работни места. 

Вероятно поради възмущението, насочено към него в Twitter, през последните 24 часа Мъск промени своята биография в Twitter на: „Оператор на гореща линия за оплаквания в Twitter“ и местоположението си на „Ад“.  

След като новината избухна миналата седмица, че Мъск е завършил поглъщането, потребителите започнаха да забелязват, че броят на техните последователи драстично намалява. 

Възможно е хората да губят последователи – описано като „Голямата чистка“ от един потребител – защото потребителите деактивират своите акаунти. 

Много потребители на Twitter изглежда се  насочват към малко известен съперник, наречен Mastodon, основан преди шест години от германския софтуерен разработчик Eugen Rochko.

Mastodon – кръстен на изчезналия бозайник, подобен на слон – е безплатна платформа с отворен код, която има функции за микроблогинг, подобни на Twitter. 

Според Mastodon той е спечелил повече от 70 000 нови регистрации в петък, ден след като Мъск финализира придобиването на Twitter за 44 милиарда долара.